Savić: Nedostaje oružje iz pet aktivnih predmeta

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 20.09.2023. u 19:19
Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić kazao je da je, nakon što je otkriven tunel u depou tog suda, utvrđeno da u pet tekućih predmeta nedostaje oružje. Saopštio je novinarima i da bi u tim predmetima advokati mogli da traže ponovna vještačenja. Kaže i da popis depoa nije završen.

Sudski savjet raspravljao je danas o tunelu prokopanom ispod Višeg suda, i eventualnoj odgovornosti čelnika te institucije Borisa Savića. Sjednica je zakazanana na inicijativu ministra pravde Marka Kovača, a saslušanju tim povodom prisustvovao i Savić.

Govoreći o slučaju “Tunel”, Savić je kazao da su do sada utvrdili da u pet predmeta nedostaju dokazi, a nakon što je otkriven tunel u depou Višeg suda.

“Prema sadašnjem stanju stvari imamo pet tekućih predmeta u kojima nam nedostaje oružje. Mi trenutno radimo oko 450 predmeta, a u tih pet predmeta se može postaviti pitanje… Ja sam i ranije rekao da su tim predmeti već vještačeni, ali ne možemo isključiti mogućnost da stranke traže neko novo vještačenj”, kazao je Savić, novinarima nakon sjednice.

Nije htio da kaže o kojim predmetima je riječ, ali kako dodaje, nije moguće reći da se radi o ciljanim predmetima koji se odnose na istu kriminalnu grupu.

On je kazao da pregled depoa još nije završen. “Za sada ne vidimo da još nešto nedostaje”, kazao je Savić koji je dodao kako ne može isključiti da još nešto nedostaje.

Odgovoran je kaže samo za to što je tunel pronađen i za to što kokain nije tamo gdje su možda počinioci mislili da jeste.

“Čini mi se, da budem ciničan, da bi bilo najbolje da nismo ni pronašli taj tunel, sad bi bili mirni i ne bi pričali o mojoj ostavci”, kazao je Savić.

Savić je ponovio da se puška iz koje je ubijen Duško Jovanović, lap-top Dok Kvona, kao i kokain nalaze na drugom mjestu i da nijesu i ni u jednom mjestu bili ugroženi niti kompromitovani.

Na sjednici Sudskog savjeta ministar pravde Marko Kovač kaže da kada je riječ o slučaju “Tunel” niko ne upućuje da je “jedina odgovornost predsjednika Višeg suda”.

“Niti prebacuje na Vas svu odgovornost”, kazao je Kovač.

Kovač kaže da su zakazale određene institucije, ali je kako kaže, bitno da se zna ko.

“Da u tom smislu svi treba da budemo svjesni svojih ovlašćenja i odgovornosti. Ovo nije poziv ni na čiju ostavku ili smjenu. Ukazujem samo na određene činjenice koji se dešavaju”, kazao je Kovač.

Savić kaže da ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost za ono što se desilo u depou Višeg suda.

“Smatram da je imaju državni organi. Imam ličnu odgovornost, subjektivnu što sam to otkrio”, kazao je Savić.

Savić je kazao da je Viši sud izuzetno transparentan u radu.

“Siguran sam da bi trebalo da institucije brane sudije u situacijama kad su najprizemnije uvrede i miješanje u naš rad. Mislim da je tu izostala bilo kakva reakcija Sudskog savjeta i udruženja sudija”, kazao je Savić.

Član Sudskog savjeta Predrag Tabaš smatra da su u slučaju “Tunel” neki drugi organi zakazali. U tom kontekstu smatra i da je Savićeva odgovornost, kako kaže, minorna.

“Ako bi govorili o odgovornosti Vašoj vezano za arhivu Višeg suda u Podgorici, ta bi se Vaša odgovornost mjerila u promilima, a nečija bi bila ogromna… Zna svako od nas ko je zadužen za fizičku bezbjednost”, kazao je Tabaš.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.
  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, upozorili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).