Šavničani neće tolerisati sječu šuma

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 19.08.2023. u 21:20
Mještani šavničkih sela Donja i Gornja Bijela i Miloševići protestovali su danas zbog nelegalne sječe Biovske šume. Poručili su da više neće tolerisati ovaj vid eksploatacije i uništavanja prirodnog bogatstva. Pozvali su nadleže da hitno stopiriraju i provjere koncesije, te zabrane sječu privilegovanima. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune upozoravaju da će radikalizovati proteste.

Zabrinuti za šume mještani Miloševića i Bijele danas su sa protesta poručili da se bivši i sadašnji koncesionar neodgovorno ponašaju prema prirodi. Tvde da je po srijedi nekontrolisana nelegalna sječa šume.

“Jedan genocid prema prirodi koju su nam preci ostavili, a onda i prema zajednici koja nema nikakvog benefita od toga, nego pojedinac izvlači korist i sve iz našeg džepa”, kazao je Milutin Memedović, mještanin sela Miloševići.

“Dolje stanovnici imaju kuće, a kad nam ovo poberu nas ima da (nešto) ponese u rijeku dolje”, dodao je mještanin sela Gornja Bijela Milan Istijanović.

Mještani tvrde da od koncesija nikada nije uplaćen novac za opravku makadamskog puta do sela. Poručuju da neće dozvoliti prekrajanje granica privatne i državne šume.

“Uprava za šume tj. Područni šumar je napravio, malo je reći, maskr od katastra u šumi. Privatne šume koje se graniče sa državnom šumom je prekrojio granice i pripisao ih državnoj šumi. Sad mi treba da pustimo koncesionara da uđe i sječe šumu tu, a mi institucionalno da dokazujemo da je to naša šuma, koja je vjekovima naša šuma”, kazao je mještanin sela Miloševići Milutin Memedović.

Poručuju Vladi, resornom ministarstvu i Upravi za šume da stanu na put nelegalnoj eksploataciji Biovske šume. U suprotnom imaju poruku za nadležne:

“Da nas ne bi najerali da liježemo po putevima, po šumama, ispred bagera, šega i lopata”, kazao je mještanin sela Bijela Dalibor Šćepanović.

“Mi ćemo nekakvu ogradu ovdje staviti, barikade ćemo staviti ako nam se ne obrati Šumsko, ministar i Vlada”, kazao je mještanin sela Gornja Bijela Milan Istijanović.

Zahtjevaju i od rukovodstva opštine Šavnik da se uključi u rešavanje problema i da dobit od koncesija pravilno raspoređuje.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.
  Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić ističe da će gradnja vjetroparka Bijela znatno doprinijeti razvoju te male sjeverne opštine. Kao i u cijeloj Crnoj Gori i u ovoj opštini najveći problem će biti planska dokumentacija, koja je, kako kaže, napravljena u pravcu razvoja drugih privrednih grada, ili je nema.