SDP Nikšić: Preimenovanje ulica značilo bi civilizacijski sunovrat

SDP
 • Autor onogost.me
 • 21.04.2023. u 14:12
Nakon pokušaja da se kulturni život u Nikšiću, u režiji lokalne vlasti svede na teokratsko-svetosavske mitove, izjednači dogma i nauka, primitivizam i patriotizam, na udaru ''oslobodilaca'' došla su spomen obilježja. Predlog da ulica u Nikšiću, nosi ime pripadnika četničkog pokreta predstavlja perfidan početak relativizacije istorijskih činjenica, iza čega se krije nastojanje rehabilitacije i izjednačavanja kvinslinga sa nosiocima antifašizma, saopšteno je iz Opštinskog odbora SDP-a Nikšić.

“Neće vam proći naum, gospodo iz lokalne vlasti, da gradu slobodarskog i antifašističkog duha gradu Joke Baletić, Braće Vučinić, Muharema Asovića i besmrtnog osmjeha simbola antifašizma Ljuba Čupića mijenjate karakter i brišete simbole. Ulice ”Partizanski put” i ”Narodnih heroja” čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu”, navode u saopštenju.

Njihovo preimenovanje ili brisanje značilo bi, kako dodaju iz SDP-a, civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu posle Cetinja, dao najviše narodnih heroja.

“Djelovanje ”Bjelopavlićke četničke brigade” kojoj je pripadao Blagoje Jovović, kojem ste planirali dati jednu od najznačajnijih ulicu u Nikšiću najbolje prikazuje spomenik na ”Lazinama”. Ništa iznenađujuće od predsjednika Opštine Nikšić, koji traži matičnu državu van vlastite kuće, negira genocid u Srebrenici, himnu sluša nerado a zastavu sklanja sa zgrade Opštine. Znamo da su funkcionerima Demokratskog fronta, ideološki očevi i uzori u Ravnogorskom pokretu. Da se nikada nijesu odrekli te ideologije, ali nas zabrinjava da DPS i njihov do skoro neprikosnoveni lider u njima vidi partnere i saradnike. Bez obzira što su retrogradni, za DPS su prihvatljivi za trule kompromise, da se očuva makar malo vlasti pa i na štetu vitalnih državnih interesa”, ističu u nikšićkom SDP-u.

Očekuju da Ministarstvo kulture odbije da da saglasnost, jer je predlog, kako kažu, suprotan Zakonu o spomen obilježjima.

“Crnogorski antifašizam je vječna luča i putokaz generacijama a vaša politička pojava kratka i ružna epizoda grada pod Trebjesom koja će se završiti najkasnije za dvije godine”, zaključuju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i poštovanje pravila saobraćaja.