Šehović: Osnovne i master studije na UCG biće besplatne

ff
Privatna arhiva, gov.me
  • Autor onogost.me
  • 19.01.2017. u 12:12

Crnogorskom obrazovnom sistemu potrebne su temeljne promjene što će i biti u fokusu novog ministra prosvjete Damira Šehovića.

Šehović je u intervjuu za Pobjedu najavio posebno važne promjene u oblasti visokog obrazovanja.

“Primjenom takozvanog ugovornog modela promijenićemo model finansiranja Univerziteta Crne Gore, čime ćemo obezbijediti i njegov u finansijsku stabilnost, ali i povećati budžetska izdvajanja. Istovremeno ćemo obezbijediti da osnovne i master studije budu besplatne”, istakao je Šehović.

Rezultatima PISA testiranja naših đaka je nezadovoljan i ocjenjuje da su oni jasno upozorenje za kritičko promišljanje i traženje mogućih rješenja koja bi naš sistem obrazovanja približila zahtjevima novog vremena.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je Vladu i Ministarstvo prosvjete da što prije stvore uslove za uvođenje vjerske nastave u sistem javnog obrazovanja. Međutim, Šehović smatra da ima važnijih prioriteta od vjeronauke. 

“Uvjeren sam da od uvođenja vjerske nastave u sistem javnog obrazovanja u ovom momentu imamo prioritetnijih obaveza, a koje treba da rezultiraju dostupnijem i efikasnijem obrazovnom sistemu, koji mora biti kompatibilan sa strateškim opredjeljenjima Crne Gore, kako bi predstavljao važniju kariku ekonomskog i društvenog razvoja naše države. Pitanje vjerske nastave jeste važno, ali je, prema našem mišljenju, važnije da umjesto toga sada akcenat stavimo na veći obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, poboljšanje kvaliteta nastave u školama, unapređenje rada nastavnika i direktora, vraćanje značaja srednjem stručnom obrazovanju, te reformi sistema visokog obrazovanja”, rekao je on.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.
Svečanom dodjelom vaučera, Alfa centar i portal “Onogošt” nagradili su tri tima za najbolje kampanje na teme sprečavanja govora mržnje i diskriminacije kao i uručili sertifikate za 15 mladih ljudi koji su učestvovali na projektu i time završili realizaciju projekta „Positive narratives for positive change – #spinoff“.