Šimun: Veća sredstva da povećaju kvalitet zdravstvene usluge

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 01.12.2023. u 11:04
Ministar zdravlja Vojislav Šimun saopštio je da je cilj da veća budžetska sredstva za zdravstvo povećaju kvalitet zdravstvene usluge. U "Linku" Radija Crne Gore je istakao da se pravi strategija razvoja kadra u zdravstvu, te da se mapira čitavi sistem. Ministar je poručio i smjena na čelu zdravstvenih ustanova ne bi trebalo da bude "tek da bi bilo promjena".

Ministar je naglasio da je zdravstveni sitem je veliki, kompleksan i da, kao i drugim državama, nije idealan. Analizom se izvdojilo nekoliko prioritetnih tačaka.

“Pravimo strategiju razvoja kadra za nerednih deset godina i mapiramo čitavi sistem. Činjenično stanje, odnosno neulaganje u infrastrukturu, je uzelo maha, znamo kada su građene posljednje bolnice, tako da ćemo ići u renoviranje i proširenje kapaciteta tamo gdje je moguće, ali i građenje novih objekata…”

Nepostojanje protokola, ističe Šimun, takođe je važna stavka po pitanju kvaliteta usluge. Protokol, kako je kazao, štiti pacijenta i ljekara, daje monitoring usluge i daje mogućnost da se na adekvatan način reaguje…

Posebno je napomenuo loš nivo digitalizacije.

“Nama je cinj da naprvaimo integrisan zdravstveni sistem, to je u osnovi regforme sistema ali i primarne zdravstvene zaštite”

Distribucija ljekova takođe je u fokusu novog Ministarstva.

“Redukovanje potrošnje je još jedna od aktivnosti. Bitno je da ojačamo primarnu zdravstvenu zaštitu, ali i da radimo na preventivi”, istakao je sagovornik Radija.

Liste čekanja sistemski problem

Šimun je ocijenio da su liste čekalja u bolnicama veliki problem, te da postoji niz nelogičnosti. To se, poručio je, može riješiti i kadriranjem. I sistem zakazivanja, dodao je, mora biti trasparentniji.

“Ljekari iz primarne zaštite moraju imati veća ovlašćenja, a manje adminstracije. Jedna od solucija je uvođenje farmaceuta u terapijski put pacijenta, kako bi se primarna zaštita i ljekari rasteretila. Jedna od mogućnosti je smjenski rad koji bi dodatno rasteretio sistem, ali je neophodan kvalitetan informacioni sistem koji će imati inpute i od privatnog zdravstevog sistema i omogućiti da bolje ‘šešljamo’ te liste čekanja”, rekao je ministar.

Javno-privatno partnerstvo, naglasio je, mora biti stratšeko pitanje, ali da ne ugrožava interes javnog zdravstva.

“Taj proces treba osnažiti posebno sa ustanovama koje imaju određeni standard i mora biti transparentan.”

Transpantacije od naredne godine

Ministar je istakao da su na sastanku predstavnika Kliničkog centra Crne Gore i Ministarstva finansija usaglašene ugovorne obaveze sa klinikom u Minhenu koja će obezbijediti edukaciju kadra.

“Već na proljeće idu naši timovi na edukaciju i nadam se da će već naredne godine biti u mogućnosti da rade transpentacije”, rekao je Šimun.

Politiku svesti na minimum

Na pitanje o smjenama i novim imenovanjima u zdravstvu, ministar je kazao da se promjene ne smiju vršiti po svaku cijenu.

“Smatram da je politika mora biti svedena na najmanju moguću mjeru u zdravstvu. Neću gledati da vršim smjene tek da bude promjena. Treba oslušnuti i sistem i zaposlene i promjene se ne smiju vršiti po svaku cijenu. Ustanove treba da vode ljudi sa personalnim i profesionalnim inegegritetom, a nama je neophodno da se pojedinim mjestima vrati ugled”, rekao je ministar u “Linku”.

Dodao je da će se zalagati da budžet za zdravstvo bude i dalje prioritet Vlade.

“Budžet eksponencijalno raste posljednjih godina, sada je zatražen od skoro 490 miliona. Nijesam siguran da će biti ispoštovan, ali će biti najveći do sada. Cilj je i da veća budžetska sredstva povećaju i kvalitet zdravstvene usluge.”

Šimun je saopštio i da je u toku tenderska procedura za povratak stomatoloških ordinacija u školama, te da se početak tog projekta očekuje početkom ili sredinom sljedeće školske godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predstavnici Vlade na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem postigli su dogovor sa Sindikatom prosvjete o povećanju plata. On je nakon sastanka kazao da su postigli održivo rješenje koje podrazumijeva 10 odsto bruto povećanje zarada od 1. jula, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto. Sjutra će biti potpisan sporazum kojim će Vlada garantovati sve što je danas obećala, nakon čega će se oglasiti Glavni odbor Sindikata prosvjete.
  Država Crna Gora - Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija tužila je Sindikat prosvjete Crne Gore, radi utvrđivanja nezakonitih odluka o štrajku Sindikata prosvjete Crne Gore, kao i Akta o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja.