Sindikat medija: Insistiraćemo na uvećanju zarada i poboljšanju niza prava

sindikat_medija
SMCG
 • Autor onogost.me
 • 22.01.2023. u 14:28
Crnogorski novinari i medijski radnici još jedan Dan novinara, 23. januar, dočekuju u uslovima koji su često ponižavajući i ne odražavaju ulogu koju imaju u jednom društvu, saopšteno je iz Sindikata medija Crne Gore.

Kazali su kako će insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava.

Poručili su da zaposleni u medijima ne smiju biti kolateralna šteta društvenih previranja, na što, kako su naveli, Sindikat medija ukazuje već duže vrijeme.

“Bez obzira na uređivačku politiku medija, zaposleni su suočeni sa istim problemima: imaju većinom plate ispod državnog prosjeka, preopterećeni su a ne plaća im se prekovremeni rad, izloženi su pritiscima, prijetnjama, napadima a neki izloženi cenzuri i autocenzuri”, naglašavaju.

Iz Sindikata medija ističu da sloboda medija ne znači samo unapređenje položaja medijskih kuća i poboljšanje njihove finansijske situacije.

“Zaposleni u medijima su ti koji stvaraju medijske sadržaje, koji odgovaraju javnosti i informišu naše građane i građanke. Nadamo se da će uskoro toga postati svjesni i poslodavci u medijima, tako što će u najskorijem roku sjesti za sto sa sindikatima i dogovorili Granski kolektivni ugovor (GKU) za medijsku djelatnost. Time će i medijskim radnicima omogućiti poboljšanje socio-ekonomskog položaja i prije svega normalan život. Svjedoci smo da su se brojne djelatnosti izborile za bolje zarade i smatramo da je red došao i na novinarsku profesiju”, dodaje se u saopštenju.

Iz Sindikata medija poručuju da neće dozvoliti da novinari i medijski radnici ostanu na začelju po standardu.

“SMCG i Sindikat informativne, grafičke i izdavačke djelatnosti pripremili su prošle godine predlog novog Granskog kolektivnog ugovora, predali ga poslodavcima i održano je nekoliko inicijalnih sastanaka ali konkretni pregovori još nisu počeli. Sindikat medija će insistirati da se zarade zaposlenima uvećaju za 15 do 20 odsto, kao i da se obezbijedi poboljšanje niza radnih i profesionalnih prava. Takođe, insistiraćemo da državnu pomoć medijima moraju osjetiti i zaposleni, kreatori medijskih sadžaja za koje je država dala novac njihovim vlasnicima”, dodaju iz Sindikata.

Istovremeno, kako su kazali, na Dan novinara, od Vlade i Skupštine traže da tokom ove godine konačno usvoje Medijsku strategiju i nove medijske zakone, kako bi se i na taj način poboljšala situacija u njihovoj profesiji, obezbijedila veća održivost medija, poštovanje profesionalnih standarda i suprotstavljanje negativnim pojavama kao što su govor mržnje, lažne vijesti i dezinformacione kampanje.

“Zaposlenima u medijima želimo da budu solidarni, da se odupru pritiscima i antisindikalnom djelovanju i u Sindikatu medija vide iskrenog partnera u borbi za bolji položaj naše profesije”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori jutros je najviše snijega na Žabljaku 80 centimetara, objavljeno je na sajtu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.
  U nižim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok su mjestimično mokri u centralnim i sjevernim predjelima, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
  Na Vučju je visina sniježnog prekrivača oko metar. Što se tiče samih skijališta, biće otvorena tokom vikenda, danas i sjutra, i velika staza i mala staza, kazala je portalu Onogošt direktorica Turističkog kompleksa Vučje Anđa Vukčević Zorić.