Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sindikat prosvjete: Netačno da smo pristali na smanjenje zarada

Sindikat prosvjete
 • Autor onogost.me
 • 11.06.2024. u 16:45
Sindikat prosvjete Crne Gore oštro se usprotivio pojednim rješenjima u Nacrtu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Iz Sindikata su saopštili da je ponuđenim rješenjem predviđeno da Vlada ubuduće, kroz uredbe, propisuje visinu obračunskih koeficijenata za utvrđivanje zarada i da sama, bez učešća Sindikata, odlučuje o visini zarada prosvjetara. Osim toga, nisu predviđeni nikakvi dodaci koje zaposleni u prosvjeti imaju, ukazali su iz Sindikata.

Oni su saopštili da su dio radne grupe koja radi na izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru i da su dobili Nacrt Zakona koji su sačinili predstavnici Ministarstva finansija, uz podršku Svjetske banke.

"Na radnom sastanku, održanom 30. 5. 2024. godine, tokom kojeg je bila prezentacija nacrta Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, svi sindikati su iznijeli svoja mišljenja na ponuđenu verziju, koja su, uglavnom, negativna. Sindikat prosvjete Crne Gore se oštro usprotivio pojedinim rješenjima. Ponuđenim rješenjem je predviđeno da Vlada, ubuduće, kroz uredbe, propisuje visinu obračunskih koeficijenata za utvrđivanje zarada, i da sama, bez učešća sindikata, odlučuje o visini naših zarada. O povećanjima, ali i o smanjenjima. Takođe, ponuđenim nacrtom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nijesu predviđeni nikakvi dodaci koje zaposleni u prosvjeti imaju", navodi se u saopštenju Sindikata.

Oni su ukazali da se ovakvim Nacrtom Zakona sindikatima umanjuje moć pregovaranja u dijelu koji se odnosi na zarade, što kažu da nije u duhu kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga.

"Vlada ne treba da se plaši snage sindikata, već da, kroz zajedničko djelovanje, pronalazimo načine da zaposleni budu stimulisani i motivisani da na radnom mjestu ostvaruju maksimalne učinke. Ovakvim rješenjima, posebno u članovima 5 i 14 ponuđenog Nacrta se obesmišljava socijalni dijalog i značaj sindikata tokom pregovora. Radnici bi tada zavisili samo od odluka i stavova Vlade, što je nedopustivo", ističu iz Sindikata.

Takođe ukazuju da se članovima 17 i 20 ne predviđaju nikakvi dodaci zaposlenima u prosvjeti, što bi, kako kažu, njihove zarade umanjilo čak i do 30 odsto.

"Prosvjetni radnici bi izgubili dodatke koji u kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete postoje više od 30 godina, i koji do sada nikada nijesu bili upitni... Ukoliko bi se koeficijenti određivali uredbom Vlade, a dodaci ili dio dodataka na zaradu ostao u Granskom kolektivnom ugovoru za oblast prosvjete, to bi samo komplikovalo posao obračunskim radnicima i sekretarima u ustanovama prilikom tumačenja i obračuna zarada", dodaju iz Sindikata.

Oni su poručili da su "apsolutno netačna" i "tendenciozna" tumačenja da će prosvjetnim radnicima zarade novim Zakonom biti manje i do 30 odsto i da je Sindikat prosvjete već pristao na to.

"Pripremili smo primjedbe na ponuđeni Nacrt, koje ćemo do kraja tekuće sedmice poslati Ministarstvu finansija. Naravno, Glavni odbor i rukovodstvo Sindikata prosvjete Crne Gore neće pristati na ustupke koji bi umanjili tekovine prosvjetnih radnika, koje smo mukotrpno, decenijama unazad, sticali. O svim narednim koracima će prosvjetna, a i ostala javnost, biti blagovremeno obaviještena", zaključuje se u saopštenju

Izvor: Vijesti

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.