Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sindikat zdravstva upozorava na štrajk, traže veće plate

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 12.01.2024. u 13:20
Samostalni sindikat zdravstva upozorava da će stupiti u štrajk, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, a koji se odnose na povećanje zarada medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju, saopštio je na današnjoj konferenciji Mihailo Babović, predsjednik sindikata.

Babović je saopštio da im je najavljeno da će 16. januara imati sastanak sa ministrima finansija i zdravstva i potpredsjednikom Vlade Srđanom Pavićevićem.

Ukoliko tada ne dođe do dogovora, Sindikatu treba pet dana da pripremi generalni štrajk. Do tada, kako su pojasnili, obezbjeđuje se minimum procesa rada.

Iz Sindikata su saopštili da traže 17 odsto veće zarade medicinskim sestrama i tehničarima.

"Upozoravamo direktore zdravstvenih ustanova da ne želimo da se ponovo 2012. godina, kada su se vršili pritisci. Dajemo do znanja da ne mogu da se igraju sa nama", poručio je on.

Babović je, podsjetimo, i ranije najavljivao da će sindikat odlučivati o organizovanju štrajka u zdravstvenim ustanovama, nakon ignorisanja njihovih zahtjeva za povećanje zarada.

Babović je tada isticao da bi štrajk bio organizovan u svim bolnicama i domovima zdravlja, čije su sindikalne organizacije članice SSZ, u skladu sa propisanim minimumom procesa rada.

"Mi u stvari ne tražimo povećanje plata, već da se anulira inflatorni udar koji smo pretrpjeli u posljednje dvije godine. Na sjednici Glavnog odbora u petak, odlučivaćemo o daljim aktivnostima", poručio je Babović tada medijima.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Medicinska sestra – pocetnik plata oko 900e. Lose ophodjenje prema pacijentima. Sumnjive diplome. I opet malo. A inzenjerska plata redovno toliko. I nikome nista. Strasno…

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.