Sindikati zdravstva traže povećanje plata za 30 odsto

medic-563425_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 26.10.2019. u 06:34

Nakon što je premijer Duško Marković najavio da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, sindikati zdravstva uputili su Ministarstvu zdravlja i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara sledeće godine plate povećaju za 30 odsto.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Dan da neće odustati od zahtjeva i da traže povećanje koje će doprinijeti unapređenju standarda za oko 8.200 zaposlenih u ovom sektoru.

Ona navodi da prve informacije iz Ministarstva finansija govore da neće prihvatiti toliki iznos za uvećanje, ali da će istrajati u namjeri da se zdravstvenim radnicima uvećaju primanja.

“Tražimo procentualno povećanje oko 30 odsto kako bi se kao i u drugim sektorima u državi pravedno raspodijelio novac za zdravstveni sistem. Svi poslanici su bili zainteresovani da nas podrže, ali nakon što smo im predočili zahtjeve iz Ministarstva finansija su nam rekli da tražimo više nego što država može da odvoji za veće plate medicinskih radnika. Istovremeno je premijer saopštio da će u zdravstvu doći do osjetnog povećanja zarada. Mi sad čekamo da vidimo koliko bi to bilo i da li bi se uklapalo u zajednička rješenja”, dodala je ona.

Krivokapić je podsjetila da u zdravstvu ima 8.200 zaposlenih kao i veliki broj ljudi sa visokom i višom stručnom spremom.

“To je znatno više od prosvjete sa visokom školom, gdje osim profesora imamo značajan broj radnika sa srednjom školom. Ne možemo da se ravnamo sa prosvjetom, u pitanju je drugi tip zanimanja i odgovornosti, radimo 24 sata, svaki dan u godini, tokom noći i po pozivu. Nemamo slobodne vikende, praznike i duge godišnje odmore. Neko malo povećanje nećemo prihvatiti i to u ovom trenutku ne bi doprinijelo zadovoljstvu među zdravstvenim radnicima”, istakla je Krivokapićeva.

Ona je istakla i da mogu da se dogovore da spuste za nekoliko procenata manje, ali je to i jedini ustupak.

“Zdravstveni radnici očekuju da im plate budu uvećane u prosjeku za 200 eura za supspecijaliste i oko 100 eura za medicinske sestre”, poručila je Krivokapić.

Podsjetila je i da je ministar zdravlja Kenan Hrapović podržao predlog da se povećaju plate, ali da oni žele osjetno veće zarade i da to ne bude uvećanje od 10 ili 20 eura.

“Želimo da izjednačimo profesiju sa drugima u sistemu javnog sektora, kako ne bi po saznanjima poslanika sekretari u nekim resorima i tijelima imali više plate nego supspecijalista koji ima tri nivoa obrazovanja. Ne smeta nam kada neko drugi ima, ali želimo da budemo u istom položaju. Imamo medicinske sestre koje čuvaju pacijente 24 sata dnevno, a zarađuju 320 eura. Pacijent je uvijek bliži medicinskom osoblju nego doktoru i ovi su posebno ugrozženi. Čekamo da Ministarstvo zdravlja i Vlada donesu odluku i ponude rješenje kako bi nam se plate uvećale na osnovu našeg rada i svakodnevnog truda”, navela je Krivokapićeva.

 

Izvor: Dan

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.
U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, upozorili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).