Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sjutra počinje 40. Savezni festival srpskih guslara

gusle1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.10.2016. u 10:07

Sjutra i preksjutra u Nikšiću će biti organizovan 40. Savezni festival srpkih guslara, koji će okupiti najbolje guslare iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. 

Festival, koji je takmičarskog karaktera organizuje Savez srpskih guslara i Institut za srpsku kulturu iz Nikšića.

“Izabrali smo da se ovogodišnje takmičenje održi u Nikšiću jer je ove godine 30 godina od smrti Hadži Radovana Bećirovića Trebješkog, čuvenog Nikšićanina i posljednjeg velikog barda epskog deseterca”, kazao je Rajo Vojinović, predsjednik Saveza.

U petak će u Parohijskom domu, sa početkom u 19 časova, biti održnano polufinalno veče gdje će se takmičiti 40 guslara, dok će u subotu u podne na istom mjestu biti održan naučni skup „Stvaralački fenomen – Radovan Bećirović Trebješki“.

“Cilj nam je da nauka osvijetli taj fenomen. Njegovo stvaralaštvo je nešto što je toliko prisutno u narodu, a nauka ga je do sada, možemo slobodno reći, uz neke lasne izuzetke, ignorisala. Prosto je nevjerovatno da takvo stvaralaštvo nauka zaobilazi”, istakao je Vojinović.

Finalno veče biće održano u subotu u 20 časova, a pored najboljih guslara biće proglašena i najbolja guslarska društva.

Prof. dr Budimir Aleksić, predsjednik Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu kazao je da je Bećirović bio istinski bard rodoljubivog epskog pjevanja koji je svojim stvaralačkim poduhvatom i pregnućem produžio život epskoj pjesmi i guslama.

“Riječ je o pjesniku samouku, čiji pjesme mnogi uče napamet, a koga citiraju maltene svi, i crkveni velikodostojnici, akademici, pjesnici, istoričari i političari, i oni koji ga vole i koji ga ne vole, i oni koji znaju čije stihove citiraju i oni koji nijesu svjesni čiji su to stihovi”, kazao je Aleksić.

Paradoks je, smatra on, da su o Bećiroviću pisali stranci ali ne i naši naučnici, iako je on stihovima “ušao” u svaku crnogorsku, bosansku i hercegovačku kuću.

 

 

Izvor: vijesti.me

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić krivično su procesuirali Z.G. (52) iz Nikšića koji se sumnjiči za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.