Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sjutra velika akcija pošumljavanja Župe

f1000029
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 09.11.2015. u 17:48

Samostalna četa izviđača “Orlovi” organizovaće sjutra veliku akciju pošumljavanja na području Župe. Izviđači kažu da je u Nikšiću  evidentna ugroženost šuma zbog čega je neophodno realizovati sve češće akcije pošumljavanja. 

“Već četiri godine zaredom u maju i novembru u sardnji sa Crvenim krstom, Vojskom Crne Gore i Direkcijom za šume područna jedinica NIkšić, organizujemo velike akcije pošumljavanja na teritoriji opštine Nikšić. U maju smo zasadili mlade sadnice na Vučju u reonu planine Vojnik, ove godine će to biti u Župi. Po jednoj akciji usadimo od 4.000 do 5.000 sadnica što je na godišnjem nivou preko 8.000”, objašnjava ispred odreda Milan Subotić.

On naglašava da dosadašnje akcije nijesu imale veliku pažnju javnosti, iako, kako napominje, njihov cilj nije da animiraju već da upozore javnost na potrebu pošumljavanja kako bi životna sredina bila kvalitetnija za sve njene stanovnike.

“Naš cilj je da pomognemo i koliko toliko unaprjedimo stanje životne sredine. Kroz ovu akaciju želimo mladim ljudima da ukažemo na potrebu očuvanja naših šuma koje su pluća grada pod Trebjesom”, istako je Subotić.

U izviđačkoj četi Orlovi tvrde da je zbog sve češće nelegalne sječe i devastacije šuma na području NIkšića neophodno organizovati sve češće akcije pošumljavnja. Subotić naglašava i da se mora voditi računa na koji se način akcije pošumljavanja realizuju jer mnoge od njih ne daju rezultate. “Sve naše akcije pošumljavanja su uspjele i svaka od tih sadnica se primila što je za nas najznačajnije. Nije poenta samo da se zasade te sadnice već i da se prime i počnu da služe svojoj svrsi”, kaže Subotić. On apeluje na kolege i sve ljude dobre volje koji žele da doprinesu  očuvanju životne sredine da to rade na ispravan i kvalitetan način.

U Četi izviđača “Orlovi” hvale se dobrom saradnjom sa Direkcijom za šume, opštinom Nikšić i Vojskom Crne Gore.

“Sve naše akcije urađene su u dogovor sa partnerma koji su na pravi način shvatili našu potrebu da doprinesemo očuvanju šuma.  Zabog toga su i sve naše akcije uspješne.  Zahvaljujući opštini Nikšić, kojoj smo predstavili projekat “ Čuvajmo prirodu i budimo dio nje” uspjeli smo da obezbjedimo sredstava za realizaciju akcije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci