Skok cijena energenata stvorio problem nabavke i snabdijevanja obrazovno-vaspitnih ustanova

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 14:18
Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je problem nabavke i snabdijevanja energentima i tečnim naftnim gasom za obrazovno-vaspitne ustanove uzrokovan prije svega višestrukim skokom cijena pojedinih energenata.

U saopštenju ovog vladinog resora dodaje se da su preduslovi za nabavku istih u dovoljnim količinama stvoreni tek usvajanjem rebalansa budžeta u kojem su pozicije za ove rashode uvećane za višemilionske iznose.

Navode i da se jedan broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori obratio Ministarstvu sa obavještenjem da su zalihe energenata i tečnog naftnog gasa za potrebe grijanja istekle, dok su kod jednog broja ustanova zalihe na niskom nivou.

“Kako smo upoznati od kolega iz Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je inače organ nadležan za ugovaranje ove vrste nabavki, u nabavku se krenulo odmah po usvajanju rebalansa budžeta i trenutni pregovarački postupak koji se sprovodi je u završnoj fazi, tj. čeka se dostavljanjenje dijela dokumentacije od prvorangiranog ponuđača”, piše u saopštenju.

Kažu da je što skoriji završetak javne nabavke i potpisivanje predmetnog ugovora jedini način za rješavanje ovog problema, uzimajući u obzir zakonski okvir.

“Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama”, zaključuju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.