Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skok cijena energenata stvorio problem nabavke i snabdijevanja obrazovno-vaspitnih ustanova

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 22.11.2022. u 14:18
Ministarstvo prosvjete saopštilo je da je problem nabavke i snabdijevanja energentima i tečnim naftnim gasom za obrazovno-vaspitne ustanove uzrokovan prije svega višestrukim skokom cijena pojedinih energenata.

U saopštenju ovog vladinog resora dodaje se da su preduslovi za nabavku istih u dovoljnim količinama stvoreni tek usvajanjem rebalansa budžeta u kojem su pozicije za ove rashode uvećane za višemilionske iznose.

Navode i da se jedan broj obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori obratio Ministarstvu sa obavještenjem da su zalihe energenata i tečnog naftnog gasa za potrebe grijanja istekle, dok su kod jednog broja ustanova zalihe na niskom nivou.

"Kako smo upoznati od kolega iz Uprave za katastar i državnu imovinu, koja je inače organ nadležan za ugovaranje ove vrste nabavki, u nabavku se krenulo odmah po usvajanju rebalansa budžeta i trenutni pregovarački postupak koji se sprovodi je u završnoj fazi, tj. čeka se dostavljanjenje dijela dokumentacije od prvorangiranog ponuđača", piše u saopštenju.

Kažu da je što skoriji završetak javne nabavke i potpisivanje predmetnog ugovora jedini način za rješavanje ovog problema, uzimajući u obzir zakonski okvir.

"Ministarstvo prosvjete i ovim putem apeluje na Upravu za katastar i državnu imovinu, kao i na ponuđače, da se što hitnije stvore uslovi za potpisivanje ugovora kojim bi se obezbijedile dovoljne količine energenata za obrazovno-vaspitne ustanove, čime bi se stvorili optimalni uslovi za redovnu nastavu u školama", zaključuju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.