Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Skupština nikšićkih penzionera: Zbog rasta cijena, povećanje penzija nije bilo od velikog značaja

Željko Šapurić
 • Autor onogost.me
 • 24.02.2024. u 16:58
Na redovnoj godišnjoj Skupštini opštinskog Udruženja penzionera zaključeno je da u rješavanju krucijalnih problema moraju biti uključeni i sami penzioneri, a ne da o njihovoj sudbini odlučuju drugi.

Penzioneri očekuju da će im biti pružena ruka saradnje i da će nadležne institucije u državi adekvatno sagledati materijalni položaj penzionera i zauzeti korektan i pravedan stav prema ovoj populaciji.

Inače, redovna godišnja Skupština Udruženja penzionera Nikšić obuhvatala je četiri tačke dnevnog reda, ali je posebno zanimljiva bila ona koja se ticala nedavnog povećanja minimalne penzije. Sjednicu je otvorio i njome rukovodio predsjednik nikšićkog Udruženja penzionera Vladimir Perović. On je istakao da su se oko povećanja minimalne penzije pojavile mnoge nedoumice i dileme kod penzionera, pa smatraju i da su oštećeni zbog toga što nije nađen modus da povećanjem budu obuhvaćeni svi penzioneri.

”U minulom periodu izostala je pomoć i razumijevanje Fonda PIO sa kojim Udruženje penzionera Nikšić, koje ima oko 15.000 članova, nema adekvatnu saradnju”, istakao je Perović i dodao da je izostala finansijska pomoć Fonda PIO koju su ranije imali, pa se sve svelo na sradstva od članarine koja, kako je naglasio, ni približno nijesu dovoljna da bi izašli u susret potrebama svog članstva.

”Problem je još izraženiji time što cijene osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu iz dana u dan i koje su u posljednje vrijeme dostigle povećanje od čak 50 odsto, pa povećanje i usklađivanje penzija u prethodnom periodu nije bilo od velikog značaja”, naglasio je Perović.

Na skupštini nikšićkoh penzionera je istaknuto da je povećanjem samo minimalnih penzija veliki dio penzionera nezadovoljan jer, kako smatraju, to nije pravično i degradira one koji su radili duže i ulagali više u penzioni fond.

”Ovo nema utemeljenje u zakonu. Idući mjeseci penzije mogu slobodno da ukinu. Kažu da u Crnoj Gori ima 46.000 penzionera sa minimalnim penzijama, a oni su isplatili 74. 000 što znači da su isplatili i one sa prosječnim penzijama, odnosno oni koji su dosad primali oko 420 eura sada su dobili 450. Znači li to da su i penzionere sa prosječnom penzijom vratili u niži rang? To je diskriminacija”, ocijenila je Jelena Međedović, potpredsjednica Saveza udruženja penzionera Crne Gore.

Istaknuto je da penzioneri očekuju da će im biti pružena ruka saradnje i da će nadležne institucije u državi adekvatno sagledati materijalni položaj penzionera i zauzeti korektan i pravedan stav prema ovoj populaciji.

Izvor: dan.co.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Kapetan Zupski

   Skroz ste u pravu obraza mi …vratite sledeci mjesec povecanje …najbolje se zivjelo kad ste imali 150 e …sto jes jes …ni dobro Vi ne valja

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  NVO "Bunte scena" protestovala je, sa grupom građana, ispred Nikšićkog pozorišta, zahtjevajući ostavku ili smjenu umjetničkog direktora te kulturne ustanove Janka Jelića zbog stavova iskazanih u saopštenju kojim obrazlaže odluku da se predstava "Izložene" ne uvrstiti u repertoar Nikšićkog pozorišta.
  Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.