Slabo interesovanje: Devetoro upisano na smjeru za crnogorski, 14 za srpski jezik

UCG
 • Autor onogost.me
 • 06.07.2023. u 08:12
Na Filološkom fakultetu u Nikšiću nakon prvog upisnog roka, u odnosu na predviđen broj slobodnih mjesta, popunjena je polovina, najviše na programu za engleski jezik.

Prodekan za nastavu Filološkog fakulteta Nataša Jovović u razgovoru za “Dan” ističe da je od ukupno 235 slobodnih mjesta u prvom upisnom roku popunjeno 135.

Na osnovu preliminarnih podataka, najviše prijavljenih kandidata ima na programu za engleski jezik što, prema riječima Jovović, nije novina.

“Na studijskom programu za engleski i dalje je najveće interesovanje, imali smo 75 prijavljenih kandidata i ostalo je 5 slobodnih mjesta, na studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti prijavilo se 9 kandidata, a preostalo je 21 slobodno mjesto, na programu za srpski jezik i južnoslovenske književnosti prijavilo se 14 kandidata, ostalo je 16 slobodnih mjesta, na studijskom programu za ruski jezik prijavilo se 6 kandidata, ostalo je 9 slobodnih mjesta, na programu za italijanski prijavilo se 8 kandidata i ostala su 22 mjesta, na studijskom programu za francuski jezik prijavilo se 5 kandidata, ostalo je 20 slobodnih mjesta i na studijskom programu za njemački prijavilo se 18 kandidata, ostalo je slobodnih 7 mjesta”, istakla je Jovović.

Jovović ističe da je predlog broja studenata na osnovnim studijama za ovu godinu rezultat procjene interesovanja na prvim upisnim rokovima za programe tokom posljednjih godina kao i usklađenosti sa potrebama tržišta rada.

“Očekujemo da će se u narednom roku popuniti preostala slobodna mjesta. Manja zaiteresovanost u prvom upisnom roku nije iznenađenje ali se nadamo da će se na poljima obrazovanja i nauke uvoditi krupne promjene koje će doprinijeti da će se pozivu profesora prilaziti sa poštovanjem koje zaslužuje. Tada će se i mladi bez bojazni da neće naći zaposlenje mnogo više opredjeljivati za humanističke nauke za proučavanje jezika i književnosti”, istakla je Jovović.

Prodekat za nastavu Filozofskog fakulteta Dijana Vučković navodi da je u prvom roku ukupno prijavljeno 295 kandidata, koliko su i tražili. Navodi da je došlo do idealnog poklapanja brojeva, ali nije idealno jer za neke programe postoji veće interesovanje, a za druge manje.

“Od ukupnog broja, 29 kandidata se prijavilo na program sociologije, 8 na program filozofije, 22 na program istorije, 13 na geografiju, 37 na program pedagogije, 63 na program psihologije, 72 na program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, 39 na program obrazovanje učitelja i 12 na program obrazovanje učitelja na albanskom jeziku”, istakla je Vučković.

Vučković navodi da se na psihologiji polaže kvalifikacioni ispit i da će preliminarna rang-lista biti validna tek kada ga prijavljeni kandidati polože.

“Ukoliko kandidat ne položi, ne ulazi u proces rangiranja. Na ovom programu kontinuirano je duplo veći broj zaiteresovanih nego što je raspoloživih mjesta, ali umjesto predviđenih 40 kandidata za upis, mi primamo 30 kandidata, jer je to optimalan broj studenata sa kojima se može kvalitetno raditi kako bi se razvijali adekvatni ishodi učenja”, dodaje Vučković.

Vučković ističe da sada elektronski upis omogućava kandidatima da vide svoju poziciju na rang-listi i ako je ta pozicija po njih loša, mogu da se usmjere na drugo mjesto, što se i dešavalo tokom upisa na ovom fakultetu.

Jedno od pitanja koje svake godine postavljaju jeste omogućavanje samofinansiranja ambicioznim kanditatima koji žele da studiraju istovremeno dva studijska programa.

“Nikada nije bilo moguće da se studiraju dva studijska programa na budžetu istovremeno, ali nekada jeste bilo moguće da se jedan studira na budžetu a drugi na samofinansiranju. Mi sada nemamo opciju da takvim studentima izađemo u susret”, kaže Vučković.

Za buduće vaspitače proširili broj mjesta

Vučković kaže da će najvjerovatnije ostati ukupno 59 slobodni mjesta za naredni upisni rok, od čega će 22 slobodna mjesta biti na programu filozofije, 11 na programu sociologije, 13 na programu istorije, 27 na programu geografije i 8 mjesta na programu obrazovanja učitelja na albanskom jeziku.

Na programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja situacija je obrnuta. Zbog velikog interesovanja fakultet je proširio mogućnost upisa sa standardnih 30 na 40 kandidata.

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.