Šljukić: Svi naši proizvodi su bezbjedni, držimo se preporuka nadležnih

mljekara
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 17.08.2016. u 06:32

Bolest kvrgave kože goveda napravila je pometnju kod crnogorskih potrošača i izazvala određeni strah kada je u pitanju bezbjedna konzumacija mliječnih proizvoda.  

U nikšićkoj Mljekari „Srna“ priznaju da je zbog trenutnih dešavanja prodaja nekih proizvoda neznatno opala u proteklom periodu. Ipak, kako ističu iz te kompanije, svi proizvodi su apsolutno bezbjedni jer prije svega nijedan slučaj pomenute bolesti nije zabilježen kod farmera kod kojih otkupljuju mlijeko.

„Što se tiče prodaje osjeća se blagi pad prodaje pasterizovanog mlijeka, ali nijesu to neke velike količine, dok mi, s druge strane, otkupljujemo sve količine od kooperanata kao i ranije. Dešava se da nas potrošači zovu i interesuju se o bezbjednosti naših prozvida, te da li ima problema kod naših farmera. Ja moram reći da kod kooperanata nije zabilježen nijedan slučaj te bolesti, sva su grla vakcinisana i nema opasnosti da se virus pojavi kod tih grla pa su samim tim i naši proizvodi bezbjedni po zdravlje potrošača“, uvjerava Zorka Šljukić, direktorica Mljekare „Srna“.

Osim toga, dodatnu bezbjednost proizvoda garantuju i stroge higijenske i sanitarne kontrole, od prijema same sirovine na terenu, preko procesne i završne kontrole gotovog proizvoda.

Tehnolog u firmi, Slavica Milić, ističe da je bolest kvrgave kože, nepoznanica za mnoge u Crnoj Gori, pa i za njih, ali da se oni u svakom trenutku pridržavaju instrukcija i preporuka koje su dobili od nadležnih državnih institucija prilikom obrade mlijeka, a kojima se garantuje bezbjednost proizvoda.

„Mlijeko koje ovdje dođe ide na termičku obradu i pasterizaciju koja se obavlja na više od 90 stepeni Celzijusa. Poslije nje se odradi kompletan tehnološki proces za dobijanje određenog proizvoda. To znači da se termička obrada vrši i pri proizvodnji svih vrsta naših jogurta, kisjele pavlake, pasterizovanog mlijeka u kesama koje se potom u domaćinstvima opet kuva, zatim obranog sira koji se ne radi sa sirilom, nego se radi isto sistemom fermentacije i visoke termičke obrade, kao i sirnih namaza po istom postupku, tako da ono što je do nas, mi odradimo“, naglašava Milić.

Ona dodaje da Mljekara sarađuje sa velikim broje kooperanata iz Nikšića i Ulcinja i po njihovim saznanjima, ogroman broj grla je već vakcinisan.

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počela je 1. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija.

“Prema uputstvu proizvođača vakcine, imunitet kod životinja se stvara između 14 i 21 dan, što zavisi od imunološkog sistema svake životinje pojedinačno.  Ali, imunitet počinje da se gradi već nakon deset dana. Uprava za bezbjednost hrane očekuje smirivanje situacije sredinom sedmice, što znači sve manji broj potvrđenih slučajeva, a za desetak dana potpuno uspostavljanje kontrole nad bolešću”, naglasili su ranije iz Uprave za bezbjednost hrane.

 

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Potpredsjednik opštine Nikšić Mitar Goranović učestvovao je na Reload konferenciji pod nazivom „Za bolje zajednice – saradnja lokalnih samouprava i nevladinih organizacija“, koju su UNDP i Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori organizovale u Podgorici.