Slučaj „Bazen“: Opština spremila krivičnu prijavu protiv OO GP URA

svi
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 17.02.2016. u 15:06

Zbog optužbi da je, prilkom izbora izvođača radova na poslovima rekonstrukcije nikšićkog bazena,  prekršen Zakon o javnim nabavkama, opština Nikšić će podnijeti krivičnu prijavu protiv opštinskog odbora GP URA i Rada Miloševića.

Saopšteno je to na današnjoj konferenciji za medije u Sportskom centru. Pravna zastupnica opštine Nikšić, Tanja Bokan, kazala je da je tom prilkom saopšten niz neistina.

„ Jedina je istina da je izvođač radova firma „Ening“. Dali su sebi za pravo da kažu da je Zakon o javnim nabavkama prekršen, da je Zakon o uređenju prostora prekršen, čak da je tender, kako su istakli, namješten. Na jedan vrlo zlonamjeran i maliciozan i grub način dali su sebi za pravo da kvalifikuju djelo, i osuđuju, prije nego što su podnijeli krivičnu prijavu. Oni se pritom koriste terminom – osnovana sumnja, što može samo da utvrdi tužilac u jednom iscrpnom i složenom postupku, osim ako neko priloži dokaze, a to je mnogo veći nivo od ovih nagađanja i perfidnih insinuacija kojima se neko bavi radi dobijanja malo senzacije, ili sitnih političkih poena“, zaključuje Bokan.

Iz GP URA tada su naveli da je prekršen Zakon o javnim nabavkama time što je povrijeđeno načelo obezbjeđivanja konkurencije, korišćenjem diskriminatorskog uslova i kriterijuma prilikom raspisivanja tendera.

”U pozivu je učešće potencijalnim ponuđačima uslovljeno prilaganjem dokaza o posjedovanju standarda MEST EN ISO 17020. Time su direktno favorizovani ponuđači koji ispunjavaju ovaj uslov. Prema podacima Akreditacionog tijela Crne Gore, postoje samo tri firme koje ispunjavanju ovaj standard, od kojih je jedna ispunila uslov djelatnosti iz tendera“, naveli su u saopštenju.

Sanja Lješković, službenica za javne nabavke u Sportskom centru, kazala je da to nije tačno, te da pomenuti standardi predstvaljaju propisane evropske standarde, usvojene na međunarodnom nivou i usaglašene sa evropskim direktivama. Ona dodaje da, u svakom slučaju, niko nije mogao biti favorizovan,  jer je crnogorsko tržište otvoreno, samim potpisivanjem Sporazuma o vladinim nabavkama (GPA) pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i to da naši ponuđači nemaju preferencijalni karakter.

„ U ovom slučaju ponude su mogli dostaviti ponuđači iz Srbije, Slovenije, Austrije, Italije, itd…“, kazala je Lješković, dodajući da je kontrola cjelokupnog postupka izvršena od strane isnpektora za javne nabavke koji je konstatovao da je pomenuti standarad propisan u skladu sa zakonom o javnim nabavkama čl 50, tačka 2.

Živko Kecojević, glavni opštinski menadžer i član tima za praćenje rekonstrukcije bazena, podsjetio je da su opština Nikšić i Vaterpolo savez formirali tim koji prati sve, od izvođenja radova do trošenja sredstava, naročito ako se ima u vidu, kako je kazao, da su ta sredstva obezbijeđena kroz donacije.

„ Uvjeravam sve donatore da se sva opredijeljena sredstva koriste namjenski i transparentno. Osim toga, određeni su i nadzorni organi, u skladu sa zakonom o izgradnji objekata, a takođe, projektnu dokumentaciju nije radila ni firma Ening, niti bilo koja druga, kako to navode iz URA-e, već agencija za planiranje i projektovanje opštine Nikšić. Naravno i tu smo gledali da uštedimo sredstva angažujući naše snage, ali smo, budući da nijesmo imali dosta iskustva angažovali i konsultante sa strane koji su dali svoj doprinos da se sve faze urade u skladu sa evropskim standardima i da time stvorimo uslove za igranje međunarodnih utakmica“, naglasio je Kecojević i dodao da je firma Ening zapravo i jedina za ponuđeni novac dostavila ponudu, te da mu je posebno drago što radove izvodi upravo neka firma iz Nikšića, jer je time omogućeno dodatno zaposlenje za lokalno stanovništvo.

Urađeno oko 90 odsto poslova na bazenu

Nebojša Adžić, sekretar sekretarijata za uređenje prostora i član u timu za praćenje radova na bazenu, kazao je da je od početka rekonstrukcije urađeno mnogo.

„Sanirana je krovna konstrukcija, zatim su zamijenjeni krovni pokrivači sastavljeni iz više slojeva kako bi se zadovoljila energetska efikasnost samog objekat, obloženi su unutrašnju zidovu. Uradili smo dvije bušotine, dva bunara, koji služe za zagrijavanje bazena, zatim su rekonstruisane garderobe, a ugrađeno je i podno grijanje kako bi korisnici boravili u veoma kvalitetenom prostoru. Uklonjena je drvena građa koja je tu stajala deset godina i sada se provjerava kvalitet školjke bazena, a biće zamijenjena postojeća svjetlosna tijela štedljivom led rasvjetom“ , rekao je Adžić zaključivši da je objekat je saniran u konstruktivnom i energetski efikasnom smislu i da je odrađeno oko 90 odsto zanatskih radova.

Svjetsko juniorsko prvenstvo i u Nikšiću?

Predrag Ivanović, direktor Sportskog centra, uvjerava da se bazen gradi po svim standardima LENA i FIDE.

„ Poslije stavljanja u funkciju bazena, krajem aprila, mi već u maju očekujemo inspekciju ovih plivačkih kuća. Kao što zante Crna Gora je domaćin svjetskog juniorskog prvenstva u vaterpolu , Budva i Podgorica, ali stavljanjem u funkciju i našeg bazena kandidujemo se i mi kao jedan od gradova domaćina. Bićemo u prilici da ugostimo najbolje vaterpolo juniore svijeta u našem gradu krajem avgusta“, najavljuje Ivanović

Kecojević je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao i da je u nikšićkom bazenu sasvim izvjesno i odigravanje utakmice Svjetskog kupa u vaterpolu, protiv Francuske, koja je na programu upravo krajem aprila kada je postavljen rok za završetak radova. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.