SOS linija: Najviše poziva iz Podgorice i Nikšića

sos11
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 18.05.2016. u 12:03

Nacionalna SOS linija za žrtve porodičnog nasilja od septembra prošle godine kada je počela sa radom, do kraja aprila, primila je 2.291 poziv, od čega najviše iz Podgorice i Nikšića.

To je saopštila koordinatorka SOS linije Ivana Pejović.

“Jedino nijesmo primili pozive iz Šavnika i Gusinja. Najviše ih je pristiglo iz Podgorice i Nikšića, a zatim iz Pljevalja, Berana, Herceg Novog i Bara”, rekla je Pejović Anteni M.

Ona je istakla da je rad sa pojedinim žrtvama nasilja kompleksan.

Prema riječima Pejović, veliki broj poziva pristiže od žena koje su dugogodušnje žrtve nasilja i trpe različite oblike nasilja. 

„U prethodnih osam mjeseci oko šest posto ukupnog broja poziva bile su žrtve koje su prijavile ekonomsko, fizičko, psihičko i seksualno nasilje, dakle, sve oblike nasilja koje trpi jedna žrtva“, kazala je Pejović, dodajući da su to žrtve koje trpe nasilje više godina. 

Kako je navela, dešava se često i da žrtve pozovu, ispričaju svoju situaciju i zatraže objašnejnje li je to što trpi nasilje.

Pejović je ukazala da su za osam mjeseci imali 60 zahtjeva za smještaj u sklonište.

Ona je reklaa da su u velikom broju slučajeva žene, koje su prijavile fizičko i psihičko nasilje, i tražile SOS linije da pošalju policiju ili da se obavi urgentna intervencija i da se to prijavi institucijama.

„Čim žena da saglasnost da SOS linija prijavi nasilje institucijama, ona je spremna da izađe iz situacije nasilja. Taj broj je manji u odnosu na one žene koje pozivaju anonimno da razgovaraju a nijesu spremne nešto da preduzmu i naš zadatak je da te žene osnažujemo”, istakla je Pejović. 

Ona je napomenula da je i dalje mali broj žena spreman da izađe iz dugogodišnje agonije nasilja i kazala da je zadovolja kako linija funkcioniše.

“Konsultantkinje sa SOS linije pomažu žrtvi tako što zastupaju njene interese u policiji, centrima za socijalni rad i drugim institucijama”, zaključila je Pejović.

Liniju je početkom septembra uvelo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa nevladinom organizacijom SOS Nikšić, uz podršku UNDP-a i Evropske unije.

Nacionalna SOS linija 080 111 111 besplatna je sa svih mreža u Crnoj Gori i dostupna 24 sata tokom cijele sedmice.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.