“Spasioci iz Crne Gore večeras putuju u Tursku”

TVCG
 • Autor onogost.me
 • 07.02.2023. u 10:52
Ambasador Turske Bariš Kalkavan istakao je da Turska prolazi kroz težak period. U seriji velikih zemljotresa stradalo je više od 3.300 ljudi i na hiljade je povrijeđenih. Područje koje je zahvaćeno potresom ima oko 13,5 miliona stanovnika. Veoma su zahvalni što je Crna Gora od prvog trena ponudila pomoć i bila uz turski narod u ovoj nesreći.

Ambasador je napomenuo da vremenske prilike otežavaju akcije spašavanja, kao i veoma oštećena infrastruktura. Oštećeni su putevi, aerodromi, u zemlji je proglašeno vanredno stanje. Pomoć je ponudilo već 65 zemalja.

“Crna Gora je takođe formirala ekipu spasilaca, njih 23, koja bi večeras trebala da krene za Tursku u grad Adana za početak, jer je tamo formiran krizni štab, a onda će po potrebi biti upućivani u ugrožena područja. Veoma smo zahvalni na pomoći i izrazima saučešća koje su uputili i zvaničnici, a i narod, telefon u ambasadi ne prestaje da zvoni. Veoma nam znači što je crnogorski narod od prvog trena sa nama i to nas tješi”, kazao je Kalkavan.

Ističe da su se već javili iz Kotora, Podgorice, Nikšića i drugih opština, a da će pomoć preko Direkcije za vanredne situacije biti koordinisana i dopremljena u ugrožena područja.

“Počeli smo sa prikupljanjam pomoći, Turkiš erlajns će besplatno prenosit tu pomoć i biće otvoren i račun za pomoć nastadalima. U Turskoj je proglašena sedmodnevna žalost, a otvorićemo knjigu žalosti kako bi crnogorski narod mogao da podijeli sa nama žalost. Sve je još sveže, ali kasnije ćemo bolje moći da sagledamo kompletnu sliku, svakako nas tješi da je crnogorski narod uz nas i u ime turskog naroda zahvaljuemo”, rekao je Kalkavan.

Kako je istakao, Turska nažalost ima iskustva sa zemljotresima, ali sada je situacija složenija, jer je pogođeno 10 gradova.

“AFAD ima na hiljade zaposlenih, 30.000 je trenutno angažovano na tom području, od toga 5.000 medicinskih radnika, tako da povrijeđene prebacuju u druge gradove. Još ne možemo da procijenimo štetu i pokušavamo da idemo u ta područja, ali su putevi oštećeni. Ipak, za kratko vrijeme ćemo uspjeti da sanirano tu štetu, kako bi lakše došli do ugroženih područja i pomoć koja se upučuje iz raznih zemalja je svakako dobrodošla”, kazao je ambasador.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.