Spriječen uvoz voća sa opasnim pesticidom

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 01.09.2023. u 16:58
Inspekcija je na graničnom prelazu sa Srbijom - Dobrakovo spriječila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito djece - chlorpyrifos (hlorpirifos), potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković. Ovaj pesticid je danas pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Na pitanje da li ovog opasnog pesticida ima kod nas, Đaković je rekao da je strogo  zabranjena njegova upotreba u Crnoj Gori, ali je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dvije sporne pošiljke, obije poslate iz Srbije.

“Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija – na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno”, pojasnio je Đaković za Portal RTCG.

Kaže da se analize rade na svo konzumno voće – breskve, šljive, nekterine i kajsije.

“Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće”, kazao je Đaković.

Ovaj pesticid često se koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne smije se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito djece.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti.

Danas je taj pestcid pronađen u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku što je potvrdio i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom.

Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je, kako prenose regionalni mediji, uništeno.

U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU.

Pronađen je nedavno i u breskvama iz Srbije.

Početkom prošlog mjeseca je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu, koji je takođe poslat iz Srbije. U Crnoj Gori, kako su kazali tada iz Uprave za bezbijednost hrane, tog čipsa nije bilo.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.