Srednja stručna škola domaćin međunarodnog takmičenja iz oblasti mehatronike i elektronike

Srednja stručna škola Nikšić/Facebook
 • Autor onogost.me
 • 17.05.2023. u 12:13
Takmičenje srednjoškolaca IX Balkan junior Nikšić 2023. biće organizovano od 18. do 21. maja, a predstavnik Crne Gore, među osam zemalja, je JU Srednja stručna škola, koja je domaćin takmičenja.

Riječ je o takmičenju srednjoškolaca međunarodnog karaktera, na kom će učenici iz osam balkanskih zemalja pokazati znanje iz oblasti mehatronike i elektronike.

Zemlje učesnice su: Turska, Rumunija, Srbija, BiH, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i zemlja domaćin Crna Gora.

„Na ovom takmičenju, tradicionalno, uvijek učestvuju učenici iz po jedne srednje stručne tehničke škole. Predstavnik Crne Gore je JU Srednja stručna škola-Nikšić. Program takmičenja će se 19. maja odvijati po fazama. Sa početkom u 9 sati u društvenoj sali škole planirano je svečano otvaranje manifestacije i prigodan kulturno-umjetnički program koji će upriličiti učenici škole. Manifestaciju će u prisustvu brojnih gosti i zvanica iz ministarstva nauke, ministarstva prosvjete, naše opštine i nikšićkih škola, proglasiti otvorenom ing. Milisav Kosović, direktor nikšićke elektro škole, kao i Nemanja Vuković, predsjednik SO Nikšić, ali i prvi đak koji se takmičio na prvom Balkan junioru“, kazali su iz nikšićke Srednje stručne škole.

U prvom dijelu takmičenja, učenici treba da pokažu teorijsko znanje iz elektronike i mehatronike.

U drugoj fazi, u odgovarajućim programima takmičari imaju zadatak da projektuju u oblasti 3D modelovanja maketu aviona, potom na CNC mašini treba da izrade pojedine djelove ove makete i na kraju pred komisijom mentora-inženjera iz svih škola, sklapaju maketu aviona. Već u večernjim satima znaće se koje su to ekipe ostvarile najbolje rezultate.

Proglašenje pobjednika je planirano na zajedničkoj večeri u hotelu „Onogošt“.

Trećeg dana ove manifestacije, u subotu, u saradnji sa opštinom Nikšić i TO Nikšić, JU Srednja stručna škola-Nikšić planira izlet za goste, mentore i takmičare koji će se upoznati sa znamenitostima našeg grada i obići manastir Ostrog.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i poštovanje pravila saobraćaja.