Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Srednjoj stručnoj školi uručena oprema za mehatroniku i robotiku

IPC Tehnopolis/Facebook
 • Autor onogost.me
 • 20.12.2022. u 16:53
Srednjoj stručnoj školi iz Nikšića i Gimnaziji "Slobodan Škerović" iz Podgorice danas je uručena oprema za mehatroniku i robotiku.

Oprema je uručena kroz projekat iNnovaNet, koji Inovaciono preduzetnički centar (IPC) Tehnopolis implementira u saradnji sa Zeničkom razvojnom agencijom Zedom (BIH), Industrijskim Parkom Nova Gradiška (HRV) i Gradom Gradiškom (BIH), finansiranog kroz program INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

V.d. generalnog direktora Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović kazao je da je ovaj projekat jedan sjajan pokazatelj kako se sredstvima Evropske unije može raditi na vrlo kvalitetnim stvarima.

„To se upravo vidi na ovom primjeru uručenja vrijedne oreme za mehatroniku i robotiku srednjim školama. Istakao bih i IPC Tehnopolis kao dobar primjer kako se projektima koje finansira Evropska unije može značajno unaprijediti usluga i ono što se nudi zajednici kroz jednu ovakvu organizaciju. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem Tehnopolis i direktore srednjih škola da kroz prvi poziv u novom programu prekogranične saradnje IPA Hrvatska – BiH – Crna Gora, pored ovog vida saradnje, srednje škole vidimo i kao direktne partnere na projektu“, kazao je Vujović.

Direktor JU Srednje stručne škole Nikšić, Milisav Kosović, naglasio je da mu je zadovoljstvo što prima vrlo vrijednu opremu od IPC Tehnopolis sa kojim je saradnja započeta u martu ove godine kada je potpisan Memorandum o saradnji.

“Kroz projekat iNnovaNet naša škola je dobila vrijednu opremu i neophodnu obuku za profesore koji su se dodatno edukovali i usavršili svoja znanja. Oprema obuhvata sektore mehatronike, elektrotehnike, programiranja i energetike i biće nam izuzetno korisna pri realizaciji praktične nastave, pripremi učenika za takmičenja, kao i za vannastavne sekcije. Oprema je visoke tehnologije, zahvaljujući kojoj će učenic biti u mogućnosti da izgrađuju svoje kapacitete I razvijaju inovativne proizvode a samim tim i povećavaju svoju konkurentnost na tržištu rada", kazao je Kosović.

Direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović", Biljana Vučurović istakla je da će ova oprema poslužiti u redovnoj realizaciji nastavnih sadržaja, a već krajem tekuće sedmice počinju sa prvim radionica u prostorijama koje su posebno opredijelili za ovu namjenu.

Izvršni direktor IPC Tehnopolis, Đorđije Malović, je pozdravio prisutne i iskazao zadovoljstvo što će dvije škole potpisivanjem današnjeg ugovora imati priliku da dobiju veoma vrijednu opremu koja će u budućnosti krasiti njihove kabinete.

„Ono što sam zatekao stupajući na funkciju izvršnog direktora IPC Tehnopolis jeste nevjerovatna energičnost od strane profesora srednjih škola u svim aktivnostima tokom implementacije projekta. Zanimljivost predstavlja činjenica da su osim kabineta za robotiku i mehatroniku u gimaziji „Slobodan Škerović“ opremljen i kabinet za fiziku", kazao je Malović.

On se zahvalio Ministarstvu evropskih poslova na izuzetnoj saradnji i nesebičnoj podršci.

"Projekat se uspješno realizuje i posijana je klica koja će dati rezultate kada je u pitanju razvoj srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori, ali i razvoj lokalne zajednice", kazao je Malović.

„Čast nam je što smo dio ovog velikog projekta koji je iznjedrio mnoge mogućnosti za unaprijeđenje nastavnog procesa u našoj školi. Zahvaljujući IPC Tehnopolis i ovom projektu dobijamo veoma vrijednu opremu za korišćenje na neograničeni vremenski period. Ova oprema će poslužiti u redovnoj realizaciji nastavnih sadržaja,a  već krajem tekuće sedmice počinjemo sa prvim radionica u prostorijama koje smo posebno opredijelili za ovu namjenu“, navela je direktorica JU Gimnazija ‘’Slobodan Škerović’’ Podgorica, Biljana Vučurović.

Tehnopolis je kroz navedeni projekat, kako su kazali, obezbijedio podršku u vidu opremanja kabineta za robotiku i mehatroniku u pomenutim školama.

"Navedeni kabineti će biti na raspolaganju profesorima i srednjoškolcima kako bi se upoznali sa inovativnim, multidisciplinarnim pristupom koji kombinuje znanja iz mašinstva, elektrotehnike, informatike i menadžmenta, a sve u cilju jačanja njihovih kapaciteta i kompetencija, uz povećane mogućnosti za zapošljavanje i kreiranje inovativnih rješenja u različitim oblastima", kazali su iz Tehnopolisa.

Projekat iNnovaNet je, dodaju, implementiran sa ciljem unaprjeđivanja poslovnog okruženja kroz stvaranje novih povoljnih i inovativnih mehanizama poslovne podrške za mala i srednja preduzeća, kao i unaprijeđivanjem rada svih organizacija za podršku poslovanju uključenih u projekat kroz jačanje kapaciteta osoblja sticanjem novih znanja i vještina, te stvaranje mreže centara.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.