SRK Nikšić optužio EPCG za pomor ribe, iz Elektroprivrede sve demantuju

brana
Privatna arhiva

Juče je, zbog remonta HE „Perućica“, počelo pražnjenje sistema zbog čega je, kako tvrde iz Sportsko ribolovnog kluba (SRK) „Nikšić“ i ove godine, na zatvaračnicama na Slanom jezeru i Norinu, stradala ogromna količina ribe. 

Vujica Lalić, koordinaror aktivnosti  u SRK ”Nikšić”, tvrdi da je tom prilikom uništeno čak 10 tona riba, a spašeno svega oko četiri.

„Iz Elektroprivrede su nas, kao i prošle godine obavijestili o planiranom remontu, ali je zbog podizanja klapni veliku količinu riblje mlađi i konzumne ribe voda odnjela kroz propuste, a turbine je samljele. Pokušali smo spasiti što više ribe. Za razliku od minule godine kada je spašeno oko 6. 600 kilograma, ove godine jedva  smo izbavili oko četiri tone, od čega oko tonu na Slanskoj brani i ostatak u Norinu”, kazao je Lalić, dodajući da su mrežama pokušali spasiti što više ribe, ali situaciju su dodatno otežavali loši vremenski uslovi. 

U Elektroprivredi su začuđeni ovim navodima, tim prije što su, kako navode u saopštenju, shodno dobroj praksi iz prethodnih godina, o dinamici remonta i pražnjenju sistema blagovremeno obavijestili SRK ”Nikšić” kako bi oni uputili javni poziv ribolovcima i obezbijedili specijalno vozilo za transport izlovljene ribe do jezera, kako bi akcije spašavanja ribljeg fonda bila što uspješnija.

“Imajući u vidu da SRK „Nikšić“ navodi količinu uginule ribe koja nije realna, vjerujemo da će se iz zvaničnog izvještaja inspektora Ministarstva poljoprivrede, koji je bio u obavezi da prisustvuje izlovljavanju, dobiti prava informacija, jer ostaje nejasno na koji način je utrvđena količina koju navode iz SRK ”Nikšić”, navodi se u saopštenju EPCG.

Lalić je potvrdio da je tokom jučerašnjeg dana na terenu boravio poljoprivredni inspektor pa ostaje da se utvrdi stavrno stanje na terenu. On dodaje da su specijalnim vozilom ribnjaka vlasništvo Božidara Krsmanovića ribu, koju su spasili u Norinu prevezli u Liveroviće. Međutim, skreće pažnju na dugogodišnju obavezu  Elektroprivrede da napravi baraž i riblje staze.

„Jedinu nadoknadu imamo za poribljavanje, što je neznatno, ako je šteta prilikom remonta desetostruka veća”, kazao je Lalić odgovarajući na koji način EPCG nadoknađuje uginulu ribu tokom remonta.

Prema tvrdnjama iz Elektroprovrede  grupa eminentnih stručnjaka sa crnogorskog Univerziteta uradila je idejni projekat sa više mogućih varijanti izgradnje baraža, a najefektivnije i najefikasnije rješenje biće implementirano kada se steknu svi neophodni uslovi.

“Osnovna svrha akumulacija je da služe za proizvodnju električne energije u HE Perućica, i njen normalan rad nikako se ne može dovesti u pitanje. Urađene su probne studije za postojeći sistem kanala, izrada tehničke dokumentacije je u toku, a u planu je da se implementira i ovaj projekat, kada se za to steknu svi neophodni uslovi, kako tehnički tako i finansijski”, stoji u saopštenju EPCG uz napomenu da su odnosi između SRK “Nikšić” i Elektroprivrede regulisani ugovorom.

Za kraj navode da je shodno zakonskim odredbama, potpisan ugovor izmedju SRK Nikšić i EPCG, kojim se regulišu odnosi prema vodama ova dva subjekta, prije svega u domenu ekologije, poribljavanja i zaštite voda.  

„U skladu sa novim Zakonom, sa svim korisnicima voda Ministarstvo poljoprivrede u obavezi je da ima potpisan Ugovor o korišćenju i upravljanju ribljim fondom“, zaključuje se u saopštenju.

Redovni godišnji remont hidroelektrane “Perućica“ počinje danas, a trebalo bi da svi planirani poslovi budu završeni do 8. septembra.

Ove godine u sklopu kapitalnog remonta hidroelektrane “Perućica“ biće odrađeni samo redovni i uobičajeni remontni poslovi na pogonima i postrojenjima same elektrane, kao i na dovodnim sistemima. Poslove u vezi sa kapitalnim remontom svih postrojenja, kao i prošle godine, obavljaće radnici zaposleni u “Perućici“.

U sklopu pripremnih radova za godišnji remont odrađeni su radovi na remontu hidro-mehaničke i elektro opreme na dovodnom sistemu HE “Perućica“ i to na zatvaračnicama: “Krupac“, “Slano“, “Vrtac“ i “Ulaznoj građevini“.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Posjetioci muzičkog festivala „Lake fest“ i ove godine pokazali su društveno-odgovornu stranu, pa su u sklopu akcije “Rock&Recycle” ove godine skupili oko 15.000 iskorišćenih plastičnih čaša.
U Crnoj Gori se danas u saobraćaju očekuje umjerena, tokom dana pojačana frekvencija vozila, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i izbjegavanje putovanja u najtoplijem dijelu dana.