Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Šteta od bolesti kvrgave kože preko pola miliona eura

kvrgava_koza1_0_0_0_0
  • Autor onogost.me
  • 16.08.2016. u 05:56

Bolest kvrgave kože goveda Crnu Goru je dosa koštala pola miliona eura, rekla je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Da bi poljoprivrednici nadoknadili štetu Daković objašnjava da mora biti ispoštovana zakonska procedura.

“Zakonska procedura jeste da registruju gazidnstvo, da registruju goveda na gazdinstvu, da registruju kretanje goveda. Do sada smo dobili oko 15-tak zahtjeva za nadoknadu štete i u tim zahtjevima svi su evidentirani na način kako zakon propisuje”, kazala je Daković gostujući u Forumu Atlas televizije.

Posljednji podaci pokazuju da su registrovane 374 oboljele životinje od bolesti kvrgave kože.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su kazali da vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore teče planiranom dinamikom.

"Na teritoriji ugroženog i zaraženog područja vakcinacija je završena. Na području slobodnih opština vakcinacija će biti završena najvjerovatnije sjutra. Ukupan procenat vakcinacije na cjelokupnoj populaciji goveda je 95 odsto prema poslednjim podacima", ističu oni.

Procijenjeno povećanje broja oboljelih slučajeva zbog ubrzanja kliničke slike bolesti kod vakcinisanih goveda koja su već bila inficirana virusom, potvrđuju i analize novih uzoraka čiji su rezultati dobijeni danas.

"Laboratorijski je do sada u Crnoj Gori potvrđen 374 slučaja goveda oboljelih od kvrgave kože, najviše na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin. Međutim, situacija se drži pod kontrolom, zahvajujući naporima koji ulažu veterinarske i druge institucije u sprovođenju mjera definisanih Naredom za suzbijanje bolesti", ističu u Upravi. 

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počela je 1. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija.

"Prema uputstvu proizvođača vakcine, imunitet kod životinja se stvara između 14 i 21 dan, što zavisi od imunološkog sistema svake životinje pojedinačno. Ali, imunitet počinje da se gradi već nakon deset dana. Uprava za bezbjednost hrane očekuje smirivanje situacije sredinom sedmice, što znači sve manji broj potvrđenih slučajeva, a za desetak dana potpuno uspostavljanje kontrole nad bolešću", naglasili su oni.

Mlijeko i meso bezbjedni

S obzirom da su i dalje aktuelne nejasnoće vezane za upotrebu proizvoda od goveda: mesa i mlijeka, Uprava je dala detaljno uputstvo za korišćenje ovih proizvoda, kao i promet goveda

Držaoci goveda u zaraženim i ugroženim područjima moraju poštovati sljedeća pravila:

-mlijeko se može upotrebljavati samo nakon termičke obrade. To znači da mlijeko treba zagrijati najmanje na temperaturi od 630c u trajanju od 30 minuta ili na temperaturi od 720c u trajanju od 15 sekundi. Od tako zagrijanog mlijeka proizvoditi proizvode (sir, surutku, jogurt, kisjelo mlijeko) ili prokuvati do temperature ključanja i proizvoditi kajmak i obrabne sireve.

-zabranjeno je kretanje (promet) goveda sa gazdinstva u zaraženim i ugroženim područjima osim: kretanja (promet) unutar tog područja, ako je proteklo 28 dana od dana vakcinacije svih goveda na gazdinstvu sa potvrdom veterinara o izvršenom kliničkom pregledu da životinje ne pokazuju kliničke znake bolesti i uz odobrenje službenog veterinara; upućivanje na klanje u klanicu koja se nalazi u zaraženom ili ugroženom području ili van tih područja, ako je prošlo 14 dana od dana vakcinacije, sa potvrdom veterinara o izvršenom kliničkom pregledu da životinje ne pokazuju kliničke znake bolesti i uz odobrenje službenog veterinara; kretanja (promet) van zaraženog odnosno ugroženog područja, goveda koja se upućuju na klanje upućivanja na klanje, 14 dana nakon vakcinacije, uz potvrdu veterinara o izvršenom kliničkom pregledu da životinje ne pokazuju kliničke znake bolesti na dan utovara i otpreme i uz odobrenje službenog veterinara.

Držaoci u slobodnim područjima moraju postovati sljedeća pravila

-nakon vakcinacije mlijeko se može upotrebljavati bez ograničenja;

-sedam dana nakon izvršene vakcinacije goveda se mogu upućivati na klanje i mora ih pratiti uvjerenje o zdravstvenom stanju koje izdaje veterinar;

-28 dana nakon izvršene vakcinacije, ako se upućuju na drugo gazdinstvo;

-14 dana nakon izvršene vakcinacije i uz potvrdu veterinara o izvršenom kliničkom pregledu da životinje ne pokazuju kliničke znake bolesti na dan utovara i otpreme, ako se premještaju na drugo gazdinstvo u cilju završetka tovnog ciklusa. 

Bolest plavog jezika

Bolest plavog jezika ovih dana je registrovana u Crnoj Gori. U ovom trenutku, labaratoriskim analizama je potvrđeno 45 slučajeva bolesti. Od toga, 44 slučaja su potvrđena kod ovaca, i jedan slučaj kod goveda.

"Bolest plavog jezika se ne prenosi na ljude. Bolest napada preživare. Najčešće oboljevaju ovce, a mogu oboljeti i koze i goveda. Bolest se isključivo prenosi insektima iz roda Culicoides", kazali su u Upravi. 

Danas je formiran Stručni tim Uprave, koji je razmotrio epizotiološku situaciju u Crnoj Gori i okruženju i donio zaključke vezano za mjere na suzbijanju bolesti plavog jezika.

"Specijalistička veterinarska labaratorija će izvršiti identifikaciju serotipa virusa plavog jezika koji se pojavio u Crnoj Gori. Nakon toga, donijeće se odluka o daljim mjerama za suzbijanje bolesti. Napominjemo da virus plavog jezika ima 27 serotipa i neophodno je prije preduzimanja daljih mjera identifikovati koji serotip ovog virusa je trenutno prisutan u Crnoj Gori", saopšteno je iz Uprave.

Bolest plavog jezika se ne liječi, ali životinje mogu da se izbore sa ovim virusom.

"U nekim slučajevima virus izaziva oboljenje sa vrlo izraženim kliničkim znacima koji mogu izazvati i uginuće životinja", kazali su u Upravi.

Vlasnicima goveda, ovaca i koza na cijele Crne Gore, savjetuje se da u narednom periodu: ne nabavljaju nove životinje, ne miješaju svoje životinje sa drugim, sprovedu mjere zaštite životinja od komaraca i izvrše dezinsekciju okoline svojih objekata i stajanjaka u saradnji sa nadležnom veterinarskom službom, preduzmu mjere isušivanja svih eventualno prisutnih bara i lokvi u blizini objekata u kojima se životinje drže, da drže životinje zatvorene koliko je najviše moguće, postave zaštitne mreže protiv komaraca na otvorima objekata za smještaj životinja. Istovremeno, u slučaju pojave obolijevanja preživara, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu veterinarsku službu. 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci