Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stijepčević: EK kaže da je rodno zasnovano nasilje najekstremnija manifestacija rodne neravnopravnosti u Crnoj Gori

vijesti.me
 • Autor onogost.me
 • 24.01.2024. u 12:51
U pogledu trgovine ljudima, kaže Stijepčević, uočeno je da Crna Gora nema sklonište za žrtve.

Evropska komisija (EK) i ovaj put pokazuje direktan i jasan stav prema problemu rodno zasnovanog nasilja za koji kaže da ostaje ozbiljan, uporan i najekstremnija manifestacija rodne neravnopravnosti u Crnoj Gori.

To je tokom panel diskusije "Rodna ravnopravnost u fokusu: Analiza izvještaja Evropske komisije" kazala Anita Stijepčević (Centar za ženska prava).

Ona je kazala da su ženske organizacije veoma važne u podršci žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

"Komisija primjećuje mizoginiju, govor mrznje i poziva na podsticanje društvenog pluralizma. Komisija kaže i da je u oblasti rodne ravnopravnosti postignut ograničen napredak. Žene nijesu zastupljene u izbornoj administraciji. Biračka mjesta ostaju dominantno nepristupačna za osobe sa invaliditetom...", kazala je Stijepčević.

U pogledu trgovine ljudima, kaže Stijepčević, uočeno je da Crna Gora nema sklonište za žrtve.

U toku panel diskusije, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da izvještaji EK "nijesu bili neophodni kako bismo sagledali cijelu situaciju povodom rodne neravnopravnosti".

"Za kratak period nove Vlade, mislim da smo pokazali da smo kredibilni akteri. Veliki broj zakona i sve ono što Vlada donosi, nije dovoljno kako bismo riješili probleme u Crnoj Gori. Ministarstvo evropskih poslova će i u budućnosti inicirati više ovakvih panela", kazala je Gorčević.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović istakao je da je rad na pitanju rodne neravnopravnosti prioritizovao u svom mandatu.

"Crna Gora je dužna da se bori protiv nasilja u porodici. MUP kontinuirano, u skladu sa preproukama, planski i strateški radi na suzbijanju slučajeva rodno zasnovanog i porodičnog nasilja. Pored unapređenja kadrovskih kapaciteta, MUP mora da radi i na unapređenju uslova za prijem žrtava", rekao je on.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović kazala je da "već dvije godine imamo rodno odgovorno budžetiranje".

"Preporuka je da se organizuju obuke za sve one koji pripremaju budžet kako bi se na pravi način definisali programi rodno odgovornog budžetiranja. EK sa pravom ukazuje na važnost rodne ravnopravnosti. Vi sada u javnom životu imate više žena koje su stručnije i obrazovanije nego muškarci. Moramo raditi na sprečavanju govora mržnje posebno kada je riječ o portalima i društvenim mrežama", rekla je Popović.

Kazala je i da žena, bez kvota, neće biti više u odborima.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Piter Felten kazao je da je rodna ravnopravnost ključni aspekat u postizanju jednakosti.

"Feminizam ne predstavlja ništa ekstremno ili pragmatično, već da obije strane moraju biti zastupljene u javnom životu...", rekao je Felten.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.