Stjepčević: Godišnje bude prijavljeno oko 3.000 slučajeva nasilja nad ženama i u porodici

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 25.11.2022. u 11:54
Ovaj Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dočekujemo bez državne strategije za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ovaj dan smo dočekali i sa ocjenom Evropske komisije da rodno zasnovano nasilje predstavlja ozbilju prijetnju i problem ne samo u krivično-pravnom i društvenom smislu nego i pitanje javnog zdravlja, rekla je Anita Stjepčević iz Centra za ženska prava.

Evropska komisija je, rekla je, dala i ocjenu da ne postoje sistemski odgovori i stvarna posvećenost institucija da zaštiti žene sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja.

“Ohrabruje bolja primjena upustva za postupanje Tužilastva koje je inicirano od vršiteljke dužnosti vrhovnog državnog tužioca Maje Jovanović koja je imala sluha na apele NVO”, istakla je Stjepčević.

Dodaje da zvanični podaci na nivou države i dalje nisu dostupni, ali da je u pitanju oko 3.000 prijavljenih slučajeva nasilja godišnje. Ipak, ističe ona, najveći broj slučajeva ostaje neprijavljen.

“Od početka godine nam se obratilo 255 žena od kojih je manje od polovine novih. Mi već u ovom trenutku imamo veći broj korisnica nego na nivo u prošle godine”.

Stjepčević upozorava da politika nepovjerenja prema ženama sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja rezultuje u neadekvatnom odgovoru institucija.

“Onda posljedice mogu da budu i pogubne na šta as upozoravaju slučajevi femicida. Politika nepovjerenja se širi prema iskazima, pričama ženama sa iskustvom. Nama se dešava da imamo paradoksalnu situaciju da umjesto da budu zaštićene sudskom odlukom žene budu osuđene za nasilje što je alarm”, poručila je Stjepčević.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
  Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.