Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta odustali od štrajka glađu i blokade

faks1_2
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.11.2016. u 08:47

Grupa studenta sa Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću, koja traži poništenje izbora za studentske povjerenike i raspisivanje novih, jer tvrdi da su oni koji su nedavno održani bili netransparentni i neregularni, za sada je odustala od najavljenog štrajka glađu i blokade fakulteta jer će sjutra i u srijedu razgovarati sa rektorskom Radmilom Vojvodić. 

Studenti su u srijedu, kada su protestovali, najavili za sjutra blokadu fakulteta i štrajk glađu ukoliko njihovi zahtjevi o poništenju izbora ne budu ispunjeni. Poziv na razgovor, kao i razgovori koji su održani sa upravom Filozofskog fakulteta, doživljaju kao korak naprijed u rješavanju njihovih ciljeva.

„Uvažavajući želju dekana Gorana Barovića i prodekana Nenada Peroševića da se izbjegnu ove mjere pozvani smo na razgovor u kojem smo ih uvjerili da je riječ o isključivo studentskim pitanjima, a ne o tobožnjem političkom aktivizmu za koji smo optuživani. Želeći da sve protekne u akademskom tonu kontaktirali smo i sa rektorkom i prorektorom, pa je rezultat toga bilo zakazivanje razgovora sa njima za ponedeljak i srijedu”, navodi se u saopštenju pomenute grupe studenata.

Oni su ponovili da je žalbu da se ponište izbori potpisalo 350 studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta što je, kako su kazali, jasan pokazatelj da je većina studenata nezadovoljna načinom na koji su prethodni sprovedeni, kada je svoje pravo da izabere studentskog povjerenika iskoristilo svega 12 odsto njihovih kolega.

“Naši ciljevi su jasni i nedvosmisleni –  želimo poništavanje održanih i raspisivanje novih izbora koji će biti legalni i legitimni i na kojima će studenti biti unaprijed upoznati sa planom i programom njihovih predstavnika. Sa druge strane, u startu smo naišli na oštre odgovore onih koji su u pomenutoj radnji učestvovali. Na naše argumentovane žalbe i proteste, oni su odgovarali neargumentovanim i politizirajućim tvrdnjama želeći time da osujete naše namjere, pritom kompromitujući neformalnu grupaciju studenata koja se sasvim neplanski okupila oko istog cilja. Mi samo želimo da se glas studenata čuje i poštuje”, poručili su studenti. 

vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine