Studenti neće dodatno plaćati magistarsku tezu

Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.10.2019. u 13:22

Master studije završavaće se bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu, saopšteno je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa predstavnicima studenata Univerziteta Crne Gore Nevenom Mentović i Lazarom Nenezićem, te predsjednikom Studentskog parlamenta Danilom Jelovcem, a u vezi sa njihovim zahtjevom da se riješi pitanje plaćanja i realizacije master studija.

“U komunikaciji sa UCG-om koja je vođena prethodnih dana, utvrđeno je da se magistarske studije moraju završiti u roku koji je propisan Zakonom o visokom obrazovanju, a to znači najkasnije u naredne dvije godine, odnosno do kraja školske 2020/21 godine. Dogovoreno je i da će se master studije završiti bez obaveze plaćanja dodatnih troškova za magistarsku tezu. Naravno, troškovi predviđeni Ugovorom moraju se izmiriti, a što nije ni bilo problematizovano od strane studenata”, pojašnjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Dodatno, UCG će, u cilju stvaranja još kvalitetnijih preduslova za završetak master studija, uložiti dodatni napor kako bi se riješio potencijalni zastoj u izboru mentora, kao i sva druga pitanja koja se eventualno mogu otvoriti.

Sa Univerzitetom je postignut i dogovor o potrebi povraćaja sredstava svim onim studentima koji su u ovom upisnom roku izvršili uplatu preko iznosa utvrđenog školarinom.

Vlada će, sa druge strane, podržavajući napore Univerziteta za uspostavljanje cjelovitih i sistemskih rješenja za uvođenje dodatnog reda u realizaciju studija, preuzeti obavezu da opredijeli Univerzitetu nedostajuća sredstva po ovom osnovu.

“Pomenuto rješenje proizašlo je kako iz pažljive analize dopisa poslatog od strane studenata, tako i u intenzivnoj i konstruktivnoj komunikaciji sa UCG, koji je pokazao senzibilitet i otvorenost za rješavanje ovog pitanja. Vlada i Ministarstvo prosvjete će, zajedno sa UCG, nastaviti kvalitetnu saradnju na unapređenju sistema visokog obrazovanja, a vodeći, kao i do sada, računa o stavovima i potrebama studenata”, zaključio je Šehović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ukoliko je dječak uputio prijetnju ili u nekom drugom kontekstu naveo da će nešto uraditi sebi ili vršnjacima, škola je morala reagovati po pravilniku i otvoriti slučaj, jer dužnost škole jeste da ispita o čemu je riječ i da uključi roditelje i, ukoliko je potrebno, Centar za socijalno i policiju", kazala je za naš portal psihološkinja Monika Sekulović povodom slučaja u OŠ "Ratko Žarić".
U Crnoj Gori jutros se u nižim predjelima saobraća po pretežno suvim putevima, a na prevojima i u višim predjelima moguća je pojava poledice, saopštili su iz Auto moto saveza (AMSCG).