Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Sud odbacio tužbu: Zabrana Parade ponosa u Nikšiću opravdana

steva_krop
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 28.06.2016. u 16:06

Upravni sud Crne Gore obacio je tužbu koje su nevladine organizacije LGBT Forum Progres i Hiperion, uz pravnu pomoć u vođenju postupka partnerske organizacije Akcija za ljudska prava, uložile na rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova povodom zabrane Povorke Ponosa u Nikšiću.

Iz NVO LGBT Forum Progres, Hiperiona i Akcije za ljudska prava HRA saopštili su, tim povodom, da su razočarani donesenom odlukom Upravnog suda, imajući u vidu činjenično stanje izneseno u samoj tužbi koje jasno, po mišljenju organizatora, potvrđuje kršenje fundamentalnog prava na slobodu okupljanja, što je potvrđeno suprotno Ustavu Crne Gore, međunarodnim ugovorima o ljudskim pravima i Zakonu o javnim okupljanjima.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je prema navodima organizatora bilo dužno da omogući mirno održavanje protesta i tužiocima, kao i ostalim grupama koje se sa ciljevima njihovog protesta ne slažu, da su to pravila demokratskog društva, koja štite i međunarodni ugovori o ljudskim pravima, Ustav i zakoni Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, tužba je utemeljena na standardima iz presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Posebno se ističe da u rješenju ne postoje uvjerljivi razlozi koji upućuju na to da od pripadnika pomenute grupe koji su mirno protestvovali postoji opasnost od nasilja i drugih oblika narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, da je time drugostepeni organ nerealno procijenio stvarnu opasnost koja prijeti od navedene grupe, odnosno, da drugostepeni organ nije potpuno ili pravilno utvrdio činjenično stanje, da je shodno datim informacijama o prijetnjama koje dolaze od neidentifikovanih navijačkih i drugih grupa, prema stavu Evropskog suda za ljudska prava država dužna da krivičnim gonjenjem suzbije one koje prijete nasiljem, umjesto da rješenje nađe u zabrani mirnog okupljanja onih koji nasiljem ne prijete", dodaje se u saopštenju.

Iz LGBT Foruma Progres, Hiperiona i HRA su kazali da će istrajati na putu ka prihvatanju evropskih standarda u ovom slučaju, pa su Vrhovnom sudu podnijeli zahtjev za preispitivanje odluke Upravnog suda, a po potrebi će se naknadno obratiti i Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava.

"Nadamo se da će crnogorski državni organi usvojiti utvrđene evropske standarde i prije nego što ih na to primora evropski sud", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.