Šume uništavaju, država neće da se uključi

Screenshot TVCG
 • Autor onogost.me
 • 08.09.2023. u 09:39
Crna Gora se za razliku od velikog broja država može pohvaliti kvalitetnim šumama i njihovim prostranstvom. Ipak, iz ekološkog sektora upozoravaju da se šumski sistem kod nas uništava velikom brzinom šumokradica. Ističu da gotovo u svakom kraju Crne Gore postoji nelegalna sječa, te da je već godinama napravljen sistem tog vida eksploatisanja šumskog blaga.

Pod okriljem noći, bez svjetala, kamionom se odvoze velike količine šume. Iz nevladinog ekološkog sektora kažu da se nelegalna sječa dešava u svim krajevima Crne Gore. Za takve radnje, tvrde, niko se ne kažnjava.

Aleksandar Dragićević ekološki aktivista kaže da je u pitanju organizovani kriminal “težak” na stotine miliona eura godišnje.

“Naše su procjene da se svake godine po osnovu nenaplaćenog PDV-a od ukradenih šuma izgubi više od 18 miliona eura”, kaže Dragićević.

Bivša pomoćnica direktora Uprave za šume Jelica Paldrmić ističe da onaj ko vidi kamion treba da prijavi lugaru, a lugar policiji, te da su imali ovakvih slučajeva, ali bez epiloga na sudu.

“Imali smo mnogo mi takvih slučajeva u kojima se reaguje i utvrdi i ko je vozač, ali na kraju ne bude ništa od toga. Mi ne možemo da utičemo na sudstvo i tužilaštvo. Očito je da niko ne radi svoj posao kako treba”, kaže Paldrmić.

Dragićević tvrdi da se biznis nelegalne sječe šume razvija zbog korupicije u ovom sektoru, počev od šumara.

“Jednostavno to su dani kada on ne izađe na teren, napravi se sječa, lugar dobije finasijsku potporu, a kasnije on podnese prijavu da se krađa desila protiv NN lica. Viši kriminal je u Upravi za šume gdje se daju koncesije i tamo gdje ne treba, izvlači mnogo više šume nego što je doznačeno, i gdje se privilegovanima već 20-tak godina izdaju koncesije”, objašnjava Dragićević.

Paldrmić dodaje da ne može jedan lugar koji ima rejon od 5.000 hektara da isprati šta mu se dešava na terenu.

Zato Dragićević ima predlog kako Uprava za šume može da riješi i ovaj problem.

“Mi imamo ekološki sektor koji ima mrežu eko volontera, dronove, koristimo satelitske snimke i sve to pokazuje koji djelovi šuma se devastiraju u tom trenutku i shodno tome i izađemo na teren”, kaže Dragićević.

Na kraju, Dragićević smatra da nadležni ne žele da se uključe u rješavanje problema zbog njegove složenosti i kao rješenje vidi udruženo djelovanje više institucija.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Turistička organizacija (TO) Nikšić i NVO „Ljubitelji Slanog jezera“ sjutra organizuju prvu "Čorbijadu" na Slanom jezeru (imanje Jokića).