Sutjeska i „Preporod“: Psihoaktivne supstance su često uzrok neuspješnih sportskih karijera

1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 03.10.2017. u 11:10

Psihoaktivne supstance konzumiraju se u sve većoj mjeri, dok se starosna granica njihovog prvog i redovnog konzumiranja snižava. Uz to, sve je više zloupotrebe droga i među sportistima, saopšteno je iz FK Sutjeska i NVO „Preporod“.

Kako oni navode, psihoaktivne supstance su podjednako često uzrok i posledica neuspješnih sportskih karijera.

„Na osnovu takvih opservacija, prepoznali smo jasnu potrebu za edukacijom mladih sportista, kako bi njihov sportski i životni put bio usmjeren ka zdravim stilovima življenja. Takav vid aktivnosti, predstavlja i nastavak saradnje “Preporoda” i Fudbalskog kluba Sutjeska. I ranije su “Preporod” i FK Sutjeska su organizovali sadržaje sličnog karaktera, gdje se metodologija pokazala uspješnom, ali i stvorila potreba za produbljivanjem saradnje“, objašnjavaju oni.

U ovom ciklusu saradnje, održane su dvije edukativne radionice sa selekcijama mlađih i starijih pionira, kao i organizacija revijalne utakmice između pomenutih selekcija, a sve u cilju skretanja pažnje na ispravan životni i sportski izbor.

„Ciljano su odabrana djeca tog uzrasta, zbog toga što se procjenjuje da je to tipičan uzrast u kojem počinje eksperimentisanje sa psihoaktivnim supstancama. Važno je napomenuti da je metodološki okvir za sprovođenje radionica bio renomirani preventivni program ”Unplugged-Imam stav”. Podsjećanja radi, program ”Unplugged-Imam stav” je kreiran i razvijen na terotoriji Evropske Unije, a „Preporod“ je jedina organizacija na teritoriji Crne Gore koja je licencirana za njegovo sprovođenje“, napominju.

Vjeruju da su, zajedno sa Sutjeskom, standardizovanim i naučno evaluiranim preventivnim programima pokrenuli talas edukacija po ovom osnovu u Crnoj Gori.  

„Osluškujući reakcije same djece polaznika, njihovih roditelja, trenera, a oslanjajući se na opredijeljenost i želje i Sutjeske i „Preporoda“ da uticaj po ovom osnovu šire po cijeloj Crnoj Gori, vjerujemo da je realno očekivati mjerljive rezultate već u narednoj deceniji“, optimistični su oni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.