Tehnopolis: Nikšićki osnovci učili da programiraju

20181011_102344
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 11.10.2018. u 09:44

Programiranje svojih video igrica, mobilnih aplikacija, robota i pravljenje 3D modela pomoću specijalnih olovaka – sve ovo su učenici nikšićih osnovnih škola imali priliku danas da nauče i urade u Tehnopolisu, na radionicama koje se organizuju u okviru Dana nauke.

Koliko su se dobro zabavili u svijetu programiranja, rekla nam je Tamara Jovanović, učenica osmog razreda OŠ „Braća Labudović“.

„Bilo nam je baš zanimljivo, radili smo nešto malo u programu Scratch. Sviđa mi se prograiranje, puno je drugačije od onog u školi, gdje radimo druge stvari, ponešto u Wordu. Toliko je zanimljivo da ću se možda i u budućnosti oprobati u tome“, kazala nam je ona.

Tehnopolis ovu seriju radionica organizuje u saradnji sa Kliker IT centrom za djecu. Tako je Miomir Popeskov, osnivač tog centra iz Beograda, kazao šta sve ove radionice pružaju.

„Riječ je o radionicama gdje djeca mogu da vide kako se programira jedna jednostavna igrica, kako se programira aplikacija za mobilni, da je skinu na svoj telefon, odnosno ponesu odavde, da vide kako se programira jedan mali robot i neke njegove funkcije, kako se pomoću te neke 3D olovke, koja topi plastiku, prave neki razni oblici i šabloni…“, objasnio je on.

Kliker IT centar u Beogradu počeo da radi prije tri godine, a dosad su imali oko 2.000 polaznika. U međuvremenu su uspostavili partnerstvo sa drugim gradovima Srbije i trenutno imaju 11 različitih programa.

Između ostalog, prije par mjeseci uspostavljena je saradnja sa Tehnopolisom, pa će 20. oktobra početi Jesenja obuka programiranja za osnovce.

„Što se tiče obuke koje će se sprovoditi ovdje, to će biti neka naša dva osnovna programa, sa kojima smo mi krenuli u Beogradu – Scratch koji je za mlađe osnovce i App inventor, koji je za starije osnovce. U Scratch-u oni prave igrice i animacije, a u App inventor-u prave svoje mobilne aplikacije. Cilj je da ih na neki interesantan način uvedemo u taj svijet programiranje, a da se oni posle sami zainteresuju, istražuju i pređu možda u neke ozbiljnije programske jezike, prosto da ih motivišemo da sami naprave neku igricu ili aplikaciju, ne samo da koriste neke tuđe. Što se tiče nekog predznanja, to nije potrebno, jer su programi prilagođeni tako da djeca koja nijesu imala dodira sa ovim vidom edukacije mogu da se uključe, jer to jeste poenta“, kazao je Popeskov dodajući da je prijavljivanje za ova dva kursa u toku.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.