Tehnopolis: Prezentacija prve android aplikacije “Zmije Crne Gore”

Ilustracija/”Zeleni centar”
 • Autor onogost.me
 • 18.02.2023. u 11:08
Ekološko udruženje mladih "Zeleni centar", uz podršku Turističke organizacije Nikšić, predstaviće u ponedjeljak prvu android mobilnu aplikaciju pod nazivom „Zmije Crne Gore“.

Projektni tim zaslužan za izradu aplikacije “Zmije Crne Gore” čine mladi istraživači, programeri i dizajneri Vernes Zagora, Aleksandar Simović, Miloš Džiknić, Marko Banović i Tihomir Radonjić.

“Cilj mobilne android aplikacije je da na savremen, široko pristupačan, inovativan i lako razumljiv način upozna širu javnost sa ukupno 15 vrsta zmija koje žive na teritoriji Crne Gore od kojih su samo tri vrste otrovnice (poskok, šarka i šargan), a dvanaest vrsta su neotrovnice. Takođe, aplikacija nudi osnovne podatke i odlike za raspoznavanje ovih vrsta, kao i razlikovanje otrovnica od neotrovnica, te informacije o preventivnom ponašanju, prvoj pomoći, kao i o važnosti i ulozi zmija u lancu ishrane, medicini, farmaciji, ekosistemu i za zaštitu herpetološkog diverziteta u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Ekološkog udruženja “Zeleni centar”, povodom predstavljanja aplikacije.

Kako su kazali, prilikom prezentacije aplikacije, svi prisutni a pogotovo najmlađi, imaće priliku da u sklopu izložbenog terarijuma uživo vide primjerak najotrovnije vrste zmije u Crnoj Gori – poskoka, uz stručni nadzor veterinarskog tehničara.

Aplikaciju će predstaviti u IPC Tehnopolis u 19 časova, a u sklopu projekta „Približimo herpetologiju građanima“, koje je podržalo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
  Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.