Trgovci samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 15.03.2023. u 11:29
Iako je od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača i propisivanja obaveze obilježavanja proizvoda i Brajevim pismom prošlo tačno devet godina, diskriminacija potrošača oštećenog vida događa se svakodnevno, čemu doprinosi neadekvatna implementacija pomenutih propisa, saopšteno je iz Saveza slijepih.

I ovog 15. marta, na Dan prava potrošača, ukazuju na ključne probleme koji se tiču prava potrošača oštećenog vida.

“Napominjemo da se Zakon o zaštiti potrošača i Pravilnik o isticanju obavještenja o robi na Brajevom pismu i dalje dosljedno ne primjenjuju, a što potvrđuju brojni slučajevi diskriminacije. Stoga, veliki broj trgovaca tek nakon opomene, odnosno kažnjavanja od strane inspekcijskih organa ispoštuje obavezu obilježavanja proizvoda informacijama na Brajevom pismu”, navodi se u saopštenju.

Za punih šest godina, otkako je počela primjena ovih propisa, obilježeno je, kako kažu, oko osam i po miliona proizvoda.

“Zato, koristimo priliku da apelujemo i na inspekcijske organe da u sklopu svog redovnog rada, vrše kontrolu svih maloprodajnih objekata i trgovačkih lanaca, a ne da postupaju isključivo po prijavama potrošača oštećenog vida”, ističu.

Iako iskazuju nezadovoljstvo zbog nepotpune primjene Zakona, podsjećaju da je Ministarstvo ekonomskog razvoja tokom 2021. godine postupilo po Mišljenju i preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i izmijenilo prethodni Pravilnik, otklanjajući norme diskriminatornog karaktera koje su do tada bile na snazi, što, kako naglašavaju, predstavlja primjer dobre prakse.

“Dodatno, iako trenutnom listom proizvoda nijesmo u potpunosti zadovoljni, zabrinjava to što crnogorski trgovci ni tako suženu listu uglavnom ne poštuju i samo kad su primorani pristupaju obilježavanju proizvoda Brajevim pismom”, zaključuje se u saopštenju Saveza slijepih Crne Gore.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.