Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Troje studenata počelo štrajk glađu u holu Filozofskog fakulteta

15151547_10207728564867772_952883895_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 21.11.2016. u 14:56

Veselin Savić i Bojan Asanović, sa Studijskog programa za istoriju i Dragana Rajević, student srpskog jezika i književnosti,  počeli su danas štrajk glađu u holu Filozofskog fakulteta ogrčeni odlukom Univerzitetske izborne komisije da odbije zahtjeve studenata da se u toj visokoobrazovnoj ustanovi ponove izbori zbog navodnih nepravilnosti prilikom izbora predstavnika studenata u Studentskom parlamentu.

Oni očekuju da će im se u njihovoj borbi narednih dana pridružiti i ostale kolege, potpisnici žalbe koja se ticala zahtjeva za poništavanje izbora za Studentski parlament.

Studenti navode da su dekanu Goranu Baroviću dostavili dopis, u kojem se navodi da su se na taj korak odlučili kako bi iskazali nezadovoljstvo što ni poslije razgovora ništa nije urađeno po pitanju njihovih zahtjeva.
„Napominjemo da smo mi studenti, budući akademski građani, a ne vandali i da će štrajk proteći mirno i bez incidenata. Nadamo se da niko neće osporiti naše studentsko pravo da mirnim štrajkom protestujmo do ispunjenja naših zahtjeva – ponavljanja studentskih  izbora. O štrajku su studenti upoznali ombudsmana za ljudska prava i slobode, studentskog ombudsmana, Amnesti internacional, nevladinu organizaciju koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava i medije“, kazao je Savić.

On  ističe da su čekali petnaest dana da zahtjev bude riješen, ali su se svi oglušili o njihove molbe i oglasili se nenadležnim, dok su oni koji su ih i saslušali, kazali da su ti razgovori bili neformalni.
On podsjeća da je protekle sedmice sastanak održan u prostorijama dekanata Filozofskog fakulteta, ali su, kako ističe, Katarina Makočević i on, tokom razgovora sa prof. dr Nenadom  Peroševićem, prodekanom za finansije na Filozofskom fakultetu i prof. dr Živkom Andrijaševićem, prorektorom, zamoljeni da “spuste loptu”  i da na krajnje akademski način pokušaju prevazići situaciju, na način što će biti organizovan sastanak sa izabranim predstvanicima Studentskog parlamenta, Markom Popovićem i Vukotom Đurđićem, studentima povjerenicima sa Filozofskog fakulteta i Strahinjom Vasiljevićem, sa Filološkog fakulteta.

„To se nije dogodilo. Pomaka nema. Možda su mislili da će dobiti na vremenu. Poručujemo im da naše vrijeme tek predstoji i da nećemo odustati u našoj namjeri“, kaže Savić.

Na oglasnim tablama, vratima i panoima i danas su bili izlijepljeni papiri sa porukama “Nećemo se predati”, “Za slobodni Univerzitet”,  “Za slobodne izbore”.

Oni su ponovili da je žalbu da se ponište izbori potpisalo 350 studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta što je, kako su kazali, jasan pokazatelj da je većina studenata nezadovoljna načinom na koji su prethodni sprovedeni, kada je svoje pravo da izabere studentskog povjerenika iskoristilo svega 12 odsto njihovih kolega.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci