Tvrde da ih snijeg neće iznenaditi

snow-2583222_340_0_0
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 03.12.2023. u 16:25
Prve pahulje zabijelile su prije desetak dana, a o prohodnosti oko 1.900 kilometara puteva ove zime brinuće više od 80 snjegočistača, brojne druge specijalizovane mašine i gotovo 150 putara.

Iz Uprave za saobraćaj, nadležne za državne puteve, redakciji su kazali da ih zimsko održavanje košta oko 3,8 miliona eura, da je spreman 71 snjegočistač i mehanizacija, te da najveći problemi zimi dolaze zbog nepoštovanja saobraćajnih znakova, propisa i odredbi o odgovarajućim auto-gumama.

Iz državnog “Monteputa”, koji rukovodi auto-putem i tunelom “Sozina”, istakli su da imaju deset snjegočistača, da još nije bilo većih intervencija, te da su pripremili više od hiljadu i po tona soli i da ih zimsko održavanje košta oko 581.000 eura.

“Vijesti” su odgovore tražile i preduzeću “Crnagoraput”, ali su iz te kompanije redakciju uputili na nadležnu Upravu za saobraćaj.

U Crnoj Gori su od sredine novembra neophodne i zimske gume, za one koji voze na putevima sa snijegom, ledom, poledicom ili su obuhvaćeni zakonom. Ova mjera na snazi je do 1. aprila.

Zima stiže, kažu da su spremni

Za zimsko održavanje gotovo 1.900 hiljada kilometara puteva, Uprava za saobraćaj izdvaja oko 3,8 miliona eura. Kako su redakciji kazali iz te institucije, održavanje obavljaju preko kompanije “Crnagoraput” i taj posao ih na godišnjem nivou košta 10,73 miliona eura, bez PDV-a.

Navode i da osim 1.880 magistralnih i regionalnih puteva, zimi održavaju i tridesetak kilometara cesti koje vode do crnogorskih skijališta – ski centara “Kolašin 1450” i “1600”, Vučje i Savin kuk.

“Za zimsko održavanje navedenih puteva određen je 71 kamion sa priključnim uređajima, 24 utovarivača, 11 specijalnih mašina i 129 putara”, navodi se u odgovoru.

Istakli su da se dobrom pokazala preventivna prošlogodišnja praksa, odnosno nanošenje rastvora soli i aditiva na cestu prije početka padavina, čime se, kako kažu, onemogućava formiranje naslaga leda.

Ključno poštovanje propisa

I Uprava za saobraćaj i “Monteput” su istakli da navjeći problemi i rizici zimi nastaju radi nepoštovanja propisa, znakova i pravila o odgovarajućim pneumaticima.

Iz “Monteputa” su naglasili da je bezbjednost prioritet i da je edukacija vozača bitna, jer se dešava da vozači nepraćenjem signalizacije, nepoštovanjem pravila, prekoračenjem brzine i preticanjem snjegočistača, dovedu u opasnost sebe i druge.

“Posebno je važno da poštuju zakon i da na put ne kreću sa ljetnjim gumama i da pripreme auto za vožnju u zimskim uslovima”, kazali su državne firme.

Iz Uprave su naglasili da se čistači najčesće susreću sa nepoštovanjem saobraćajne signalizacije i nekorišćenjem zimskih guma, ali i da se neki zapute kamionima i šleperima sa prikolicama preko planinskih prevoja.

“Ove pojave su iz godine u godinu sve manje, ali su još prisutne”, istakli su iz Uprave.

Zimske gume, sa dubinom šare od bar 4 milimetra, do aprila

U Crnoj Gori su od sredine prošlog mjeseca obavezne zimske gume za vozila koja saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda, poledice ili je obuhvaćen naredbom za primjenu ovih pravila.

To su ranije saopštili iz Uprave policije i podsjetili da su za vozila koja saobraćaju u ovim uslovima, do aprila neophodne gume minimalne dubine četiri milimetra.

Za one koji voze dionicom koja nije obuhvaćena naredbom, a na putu nema zimskih uslova – na vozilu ne moraju biti zimske gume.

 

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.