Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za četiri mjeseca poginulo 27 osoba, apel policije da se poštuju saobraćajni propisi

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 14.05.2023. u 12:01
U Crnoj Gori se za četiri mjeseca ove godine dogodila 1.831 saobraćajna nezgoda, što je za 16 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave policije.

Od tog broja, kako su kazali, najveći je broj saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom i to njih 1.276.

Iz Uprave policije navode da pored preventivnih i represivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju od strane saobraćajne policije, veliki broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise.

"To za posljedicu ima da se od početka godine dogodilo 555 saobraćajnih nezgoda sa povrijeđenim ili poginulim licima što je za 5,7% više u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja sa poginulim licima dogodilo se 20 saobraćajnih nezgoda, što je isto kao i prošle godine, kao i 535 nezgoda sa povrijeđenim licima što je za 6 odsto više u odnosu na prošlu godinu", navodi se u saopštenju.

U saobraćajnim nezgodama za četiri mjeseca ove godine poginulo je 27 osoba što je za 3,8 odsto više u odnosu na prošlu godinu kada je smrtno stradalo 26 osoba.

"Od ukupnog broja poginulih, poginulo je 14 vozača, devet saputnika i četiri pješaka. Ukupno je povrijeđeno 769 lica ili 3,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, od čega teže 132 i lakše 637 lica", podaci su Uprave policije.

Napominju da je saobraćajna policija u okviru svojih nadležnosti i pored brojnih logističkih i kadrovskih problema koji, kako su kazali, limitiraju i otežavaju njen rad, preduzimala veliki broj mjera i radnji u cilju poboljšanja bezbjednosti saobraćaja.

"Kontrolisano je 75.980 vozila od čega je nađeno neispravno 2.745 vozila. Iz saobraćaja je isključeno 2.686 vozila. Pod dejstvom alkohola zatečeno je da upravlja vozilom 3.309 vozača, a alkotestiranje je odbilo 88 vozača. Zbog upravljanja vozilom sa prisustvom alkohola u organizmu u koncentraciji većoj od 1g/kg policija je lišila slobode 1.043 lica, a zbog odbijanja alkotestiranja 88 lica. Protiv izvršilaca prekršaja i krivičnih djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, saobraćajna policija je izdala 34.432 naloga za plaćanje novčanih kazni i podnijela 5.079 prekršajnih i 155 krivičnih prijava", saopštila je policija.

Navode i da je ljudski faktor, a u okviru njega neodgovornost, nepažnja, neprilagođena i velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, upotreba mobilnih telefona u toku vožnje, nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, prelazak u suprotnu kolovoznu traku i dalje glavni uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

Imajući u vidu posljedice saobraćajnih nezgoda, prisutne negativne trendove osnovnih parametara bezbjednosti saobraćaja, kao i nastupajuću ljetnju turističku sezonu, kada će se broj vozila i učesnika u saobraćaju na crnogorskim putevima višestruko povećati, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije apeluju na sve vozače i ostale učesnike u saobraćaju da svojim odgovornim ponašanjem, poštovanjem saobraćajnih propisa i uvažavanjem postojećih uslova na putevima i u saobraćaju, doprinesu kako svojoj, tako i bezbjednosti svojih saputnika kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

"Službenici Uprave policije će i u narednom periodu u okviru svojih realnih mogućnosti, nastojati da kroz pojačano angažovanje svojih službenika, preventivnim, ali i represivnim aktivnostima doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama", zaključuje se u saopštenju Uprave policije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci