U Crnoj Gori izgubljeno preko 615.000 radnih dana zbog bolovanja

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.07.2023. u 19:47
Za prvih šest mjeseci u Crnoj Gori izgubljeno je preko 615 hiljada radnih dana zbog bolovanja, a oni koji su ga koristili bili su odsutni s posla u prosjeku 96 dana, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Fonda zdravstva.

Blizu šest i po hiljada zaposlenih do 30. juna bilo je na bolovanju, što je za oko deset procenata manje u odnosu na prvi polovinu prošle godine kada je na bolovanju bilo nešto više od sedam hiljada i dvije stotine radnika. Tako su se smanjili i troškovi Fonda zdravstva.

Direktor Fonda Vuk Kadić, je u Bojama jutra na TV Vijesti ove sedmice kazao da je došlo do velikog broja zaključivanja bolovanja, što je uticalo na smanjenje troškova, ali to nije jedini razlog manjih izdataka.

Ipak, tu je smanjivanju došao kraj. Za 20 odsto je porastao prosjek trajanja bolovanja, pa je tako sa 80 dana od prošle, ove godine izgubljeno 96 radnih dana po zaposlenom.

Iz Akcije za socijalnu pravdu skreću pažnju na moguće pokušaje zloupotrebe bolovanja koje su nerijetko u prethodnom periodu bile praksa, te smatra da je nužno tražiti odgovornost i za stare slučajeve.

U Fondu navode da nisu zabilježili duža bolovanja koja su ranije bila praksa, osim dva u trajanju od preko šest godina gdje se radi o duševnim dijagnozama, što ne predstavlja zloupotrebe.

Izvor: vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.