U Crnoj Gori najmanje 20.000 lažnih diploma

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 24.11.2023. u 22:13
Postojanje lažnih diploma najurgentniji je problem sa kojim se suočava država Crna Gora, pa se pod hitno mora odraditi depolitizacija kadrova kako bi se suočili sa ovim problemom, ocijenili su sagovornici emisije "Okvir" večeras na TVCG. Procjenjuju da je Crnoj Gori najmanje 20.000 lažnih ili sumnjivih diploma. Kažu da je odgovornost na svim institucijama, ne samo na Ministarstvu prosvjete, da se izbore s ovim velikim problemom crnogorskog društva.

Gosti “Okvira” bili su Nikola Bezmarević iz Alternative Crna Gora, Branka Bošnjak, univerzitetska profesorica, Goran Danilović, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja, Zoran Miljanić, bivši ministar za borbu protiv korupcije i Miomir Vojinović, bivši ministar prosvjete.

Nikola Bezmarević kaže da trenutno u Crnoj Gori, po istraživanjima njegove partije, u Crnoj Gori ima 25.000 do 30.000 lažnih diploma.

“Jedina smo organizacija koja je govorila o ovom problemu. Najveći broj lažnih diploma je u zdravstvu i prosvjeti. Što se tiče fakulteta odakle dolaze te diplome, najviše ih iz domena zdravstva ima iz Tutina i Novog Pazara. Tu je fakultet “Perfekt” u Prijepolju, fakultet “Dositej Obradović” u Novom Sadu i fakultet “Hipokrat” iz Bujanovca”, dodao je Bezmarević.

Što se tiče prosvjete, tu prednjače fakulteti u Brčkom, Prištini i Travniku, a u posljednje vrijeme lažne diplome se vezuju za fakultet “Union Nikola Tesla” u Novom Sadu, tvrdi Bezmarević.

“Nažalost, imali smo primjere da su kozmetičarke i frizerke zaposlene kao medicinske sestre”, upozorio je on.

Univerzitetska profesorica Branka Bošnjak kazala je da se po pitanju ovog problema država mora zaštititi.

“Suština svega je partitokratija. Svaka funkcija u prosvjeti je partijski određena, a u bordovima direktora polovina njih je sa kupljenim diplomama”, tvrdi ona.

Postavila je pitanje da li građani Crne Gore žele da žive u društvu znanja ili će da žive u haosu.

“Ovo je epidemija lažnih diploma. Ima ih u parlamentu i u Vladi, pa ima i doktorskih diploma koje su jako sumnjive. Nama kojima smo poštenim putem došli do diploma, ti ljudi se bestidno predstavljaju. Ne minimiziram privatne fakultete, ima ih kvalitetnih, ali isto tako i nekvalitetnih”, poručila je Bošnjak.

Prema riječima direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja Gorana Danilovića, lažne diplome su sistemski problem, nimalo svjež, star koliko i demokratija u Crnoj Gori.

“To je ozbiljno organizovana kriminalna grupa koja je metastazirala u Crnoj Gori, a i regionalno su povezani. Ti sa lažnim diplomama ne konkurišu u privatnim subjektima, već u javnom. Ima produkovanja lažnih diploma iza kojih stoji lažno znanje”, kazao je Danilović.

Bivši ministar za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kazao je da je na djelu jedna opšta politizacija.

“Najveći problem su partijska zapošljavanja bez provjere. A što se tiče kupovine diploma, na djelu je više organizovanih kriminalnih grupa i mislim da nisu povezane”, tvrdi on.

Pošto je bio na čelu Komisije u MUP-u koja je provjeravala diplome, Miljanić je kazao da je za vrijeme njegovog mandata, na njihovu adresu za konkretna lica došlo oko 60 prijava.

“Na osnovu nastupa Alternative došlo smo do određenih saznanja. Mi smo tada formirali Komisiju za provjeru validnosti diploma”, dodao je on.

Bivši ministar prosvjete Miomir Vojinović navodi da je o ovoj temi trebalo ranije da se priča i raspravlja.

“Ukoliko se sve institucije sistema ne uključe, sve naše rasprave ostaće mrtvo slovo na papiru. Ovakve i slične probleme jedino kao jaka država možemo riješiti, u saradnji sa kolegama iz okruženja”, zaključio je on.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. Podgorički univerzitet je decenijama ispod 2000-tog mjesta na Šangajskoj listi. Naši kadrovi sa toga univerziteta su, bez obzira na kvalitet, su trajno oštećeni pri zapošljavanju u inostranstvu. A svi šute, trpe i pate se.

  2. ima ih i više nego što se misli.Ministarstvo ih je verifikovao samo neznam na osnovu kojih kriterijima
   Dvije hiljade evra tri puta do fakulteta,više škole najviše medicinske sestre i eto diplome .Zato se u zdravstvu nezna ko pije ko plaća.Opšri haos koji one stvaraju čast izuzecima.Pozdrav za sve medicinsko osoblje bolnice Brezovik tamo su pravi profesionalci
   .

  3. Ma nemojte mi nešto reci! Za sve vam kriva Srbije koja vas školuje i liječi. A vi niste poklonili lažnu diplomu Vukanovic Nebojši i to baš u Onogoštu.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.