U hotelu Onogošt uskoro će početi proizvodnja piva: “Mammut” će zapjeniti u januaru

mammut_pivo_bice_novi_niksicki_brend
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 15.12.2017. u 07:07

Uz čuveno „Nikšićko“, staro više od 120 godina, grad piva uskoro će dobiti još jedan brend. „Mammut“ piva kuvaće se u hotelu Onogošt i to narednog mjeseca, a ljubiteljima napitka spravljenog od žitarica na provjeru će biti ponuđena već u februaru.

Za početak, planirana je dnevna proizvodnja od hiljadu litara, a Srđa Jovović za Pobjedu otkriva da je već nabavljena sva neophodna oprema i da im je želja da „Mammut“ pivo bude dostupno širom Crne Gore, pa i regiona.

„Naša kompanija se već više od dvije decenije bavi uvozom i distribucijom pića, poznatih bredova i zahvaljujući tome obišao sam mnoge pivare širom svijeta. Uvijek sam imao želju da se i na najneposredniji način okušam i pivarstvu, a kupovinom hotela Onogošt nametnula se obaveza da našim gostima, kao i sve brojnijim turistima, ponudimo nešto više. U Crnoj Gori je aktuelan trend otvaranja tzv. kraft pivara, a da i ne pominjem region i Evropu. U dvorištu Onogošta izbušili smo dva bunara, a analize su potvrdile da je ta voda izuzetnog kvliteta, što je bio podstrek da se ozbiljnije uđe u cijelu priču“, kaže Srđa Jovović, dodajući da su oslušnuli tržište i uvidjeli da bi zanatsko pivo moglo da nađe svoje mjesto.

„To će biti pivo koje nije pasterizovano, a ovih dana treba da stigne i kompletna oprema. Odlučili smo se za provjereni brend iz Mađarske, kompaniju koja je opremila više od 150 pivara širom Evrope, Amerike… U januaru je planirano prvo kuvanje, a za početak ćemo imati pet vrsta piva. Naši gosti će imati priliku da vide sam proces proizvodnje, a u savremeno opremljenoj pivnici, na mjestu nekadašnje Taverne, i da degustiraju Mammut piva. Kraft piva se razlikuju od industrijskog, ne podliježu pasterizaciji i praktično su „živa“. Mammut piva će se naći u svim našim objektima širom Crne Gore, ponudićemo ih i našim partnerim, a u početku će se proizvoditi hiljadu litara na dan. U zavisnosti od potražnje, naša pivara će moći i do tri hiljade litara dnevno da ponudi tržištu. Ovo je provjerena tehnologija, a Mađari su prepoznati kao najbolji majstori u njemačkim pivarama. Sirovinu ćemo nabavljati iz raznih djelova svijeta, od Amerike i Novog Zelanda do Austrije, Njemačke, Francuske…“, ističe Jovović.

Podsjeća naš sagovornik da je njihova kompanija zastupnik „Mammut“-a za Crnu Goru, svjetski najpriznatijeg proizvođača planinarske i opreme za sportove u prirodi, te da mu je to pomoglo u odabiru imena novog nikšićkog piva.

„Već je osmišljen logo i etiketa. Za početak ćemo se bazirati na točenom pivu, a kasnije ćemo, vjerovatno, ponuditi i flaširano. Kompletna ova priča, računajući građevinske radove, opremanje pivare i pivnice, koštaće oko milion eura. Obzirom da fermentacija traje 20-tak dana, za očekivati je da se tokom februara u Onogoštu pjeni Mammut pivo“, kazao je Jovović, dodajući da Trebjesu ne vidi kao konkurenciju, jer nova nikšićka mini-pivara nudi sasvim drugačiji pogled na pivarstvo.

Jovović smatra da se sve više ljudi okreće lokalnim, domaćim pivima, zbog čega su već zaživjele kraft pivare u Podgorici i Herceg Novom, a uskoro će ih, vjerovatno, biti još.

 

Izvor: Pobjeda

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.