U maju i junu 750 noćenja u Šavniku

TO Šavnik
 • Autor onogost.me
 • 26.06.2023. u 08:20
Područje opštine Šavnik obiluje brojnim prirodnim bogatstvima i ljepotama koje sve češće posjećuju turisti iz različitih krajeva svijeta. Ove godine turistička sezona u Šavniku počela je početkom marta, a glavni ugostiteljski objekti, hotel "Đoković" i etno-selo "Nevidio", otvoreni su 15. aprila.

Iz lokalne Turističke organizacije (LTO) naglašavaju da je broj turista dosad duplo veći u odnosu na prethodnu godinu. U razgovoru za “Dan” vršilac dužnosti direktora TO Šavnik Boris Nikolić kaže da zasad najveći broj turista imaju iz Zapadne Evrope: Njemačke, Francuske, Belgije i Poljske.

“U cilju poboljšanja turizma i povećanja broja turista, a u saradnji sa lokalnom upravom, ove godine smo po prvi put učestvovali na Međunarodnom sajmu turizma u Ljubljani, koji je bio usmjeren na aktivni turizam. Prezentovali smo prirodne ljepote, kako Šavnika, tako i svih sjevernih opština Crne Gore. Sajam je sigurno doprinio tome da smo povećali broj turista u odnosu na prethodnu godinu, a time dolazimo i do rezultata rekordne 2019. godine”, kaže Nikolić i ističe da je Šavnik postao prepoznatljiv na turističkoj mapi Crne Gore zbog svojih prirodnih ljepota, prije svega zbog nadaleko poznatog kanjona Nevidio koji posjeti preko 3.000 turista godišnje, zatim Pošćenskog jezera, vodopada Crnjak u selu Bijela, vodopada Skakavica, Boljskih Greda za turiste koji vole da planinare itd.

“Na osnovu podataka koje dobijamo od ugostitelja, u maju i junu u Šavniku je realizovano oko 750 noćenja, što je za oko 50 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Naravno, ove godine smo mnogo organizovanije ušli u turističku sezonu jer smo, pored posjete sajmu, napravili i interaktivnu digitalnu mapu. Svaki turista koji dođe u Šavnik može preko aplikacije vid‌jeti na mapi lokacije gd‌je se šta nalazi, kako ugostiteljski objekti, tako i smještajni kapaciteti i oblik turizma koji je zastupljen i lako može doći do odredišta koje ga interesuje”, pojašnjava Nikolić.

On ističe da se u odnosu na prethodni period bilježi i povećano interesovanje Šavničana za razvoj ruralnog turizma, a jedna od aktivnosti su i brdske auto-trke koje se organizuju u septembru.

“Posljednjih dvije godine, u saradnji sa Auto-moto društvom Stojković, organizujemo brdske auto-trke koje su uvrštene u kalendar Auto-moto Saveza Crne Gore. Ove godine planiramo da nastavimo tu saradnju jer ona mnogo znači za razvoj turizma u našoj opštini”, navodi Nikolić.

Pojašnjava da je i u Šavniku problem obezbijediti radnu snagu, te da je to generalni problem svih u turizmu.

Kaže i da planiraju da u saradnji sa lokalnom samoupravom povodom Dana opštine Šavnik, 22. jula, organizuju koncert ili muzički hepening na Trgu Matije Jakića, a u planu je i film o Šavniku koji će biti emitovan na turističkom TV kanalu Balkan neta i Euro njuza, koji pokrivaju sve države bivše Jugoslavije.

Kada je u pitanju zimska sezona, Nikolić ističe da ona još uvijek ne daje pozitivan efekat jer se uvijek vezuje za skijališta, koje Šavnik još uvijek nema.

“Postoje mjesta gd‌je bismo mogli napraviti jedno manje skijalište i ubuduće bi trebalo raditi na tome kako bismo unaprijedili i zimski turizam”, dodaje Nikolić i naglašava da lokalna uprava, na čelu sa predsjednikom Opštine Jugoslavom Jakićem, podržava sve aktivnosti LTO kako bi što bolje valorizovali prirodni potencijal Šavnika.

Teško naći auto-kartu Crne Gore

Turisti iz Srbije, Radiša Grabež iz Uba i Milomir Zekavica sa Golije, koji živi u Obrenovcu, na motoru su došli da obiđu Šavnik i nastave dalje svoje putovanje. Oni kažu da bi mape trebalo da budu više dostupne turistima.

“Tražio sam na benzinskim pumpama auto-kartu Crne Gore i niko je nema. Svi su se oslonili na Gugl mapu. Trebalo bi da ih ima, jer Gugl samo izvede na put, a nekad i to pogriješi. Drugo ništa ne pokazuje, na primjer mjesta koja možemo posjetiti u Šavniku i drugim mjestima, znamenitosti itd. Put je veoma dobar, nema rupa i vidi se da se dobro održava”, ističe Grabež.

Zekavica navodi da je Šavnik sličan Goliji, samo što ima više kamena. Kaže da još nije posjetio glavna turistička mjesta, kanjon Nevidio i Pošćensko jezero.

 

 

 

Izvor: Dan

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.
  Policijski službenici Stanice policije Šavnik su u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, na osnovu operativnih saznanja i postupajući po naredbi istražnog sudije Osnovnog suda u Pljevljima, izvršili pretres stana i drugih prostorija na dvije lokacije, koje koristi lice Č.D. (46).