Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U MZ Humci ne znaju šta se gradi, a optužuju ih da su protiv

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 13.04.2024. u 08:12
Građani Humaca i obližnjeg Bistričkog naselja nijesu protiv izgradnje na teritoriji njihovih mjesnih zajednica, ali samo žele da znaju šta će se graditi na parceli duž rijeke Bistrice, gdje su već počela premjeravanja terena.

Ovim riječima predsjednik Mjesne zajednice Humci Predrag Žugić opisuje nesvakidašnji problem koji je nastao, kako kaže, pretjeranom tajnovitošću i netransparentnošću Opštine Nikšić i njenih nadležnih službi.

”Treba da nas upoznaju iz Opštine. Ovoga puta niko nas ništa nije upoznao, baš niko. Ako nas upoznavaju sa izradom Elaborata, onda nas moraju upoznati i za takve stvari. Kad nas neko od građana pita, iz Savjeta moramo znati da kažemo ‘radi se to, plan je to, radiće se tako'… Da bi mogli da upoznamo građane… Pa, ako bi trebalo nešto da se odlučuje, ako će oni nekako da reaguju, pišu peticiju… Važno je zbog građana samo da budu upoznati”, naveo je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Humci, koji kaže i da je tim povodom Savjet MZ održao sjednicu na kojoj su svi članovi bili jedinstveni u namjeri da dobiju valjane informacije.

Tek kada dobiju potrebne informacije, najavljuje Žugić, vidjeće šta da rade dalje.

”Najveći problem je što ne znamo šta se dešava. Sada samo čujemo glasine da se pravi zgrada za socijalno ugrožene porodice, raseljena lica, preko 50 kontejnera za stanovanje i da će biti ograđeni…, ali niko nas još nije upoznao”, kaže Žugić i objašnjava da postoji mnogo različitih informacija koje još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu.

A potvrdu su potražili prije mjesec dana od nadležnih, koja, prema njegovim riječima, još uvijek nije stigla.

”Posle nekoliko dana od slanja dopisa i peticije, koju je potpisao potreban broj građana, dobili smo poziv sa pitanjem na koju adresu da se dostavi odgovor, koji još uvijek nije stigao. Svi žele da čuju šta se radi. Kad saznamo, mi ćemo prenijeti građanima i vidjeti dalje korake”, insistira on.

Dio građana, posebno oni koji žive u neposrednoj blizini lokacije gdje je najavljena izgradnja, jako je nezadovoljan tom idejom.

”Prvo se javio mještanin Bistričkog naselja. I oni imaju problem. To je bio prvi poziv. A onda su počeli pozivi i dolasci građana… Koliko sam čuo od ljudi, imaju problem sa mrežom. Struja je slaba, problem je oko kanalizacije. Ništa se nije mijenjalo, već na postojeću priključivalo”, prenio je žalbe mještana Žugić.

U međuvremenu na pojedinim portalima pojavila se informacija da se Savjet MZ i Žugić ”protive izgradnji privremenog smještaja za osobe u stanju socijalne potrebe i time ih ostavljaju bez krova nad glavom”.

”Ja se ne borim protiv izgradnje objekata za socijalno ugrožene porodice. Svaki sastanak Savjeta svodi se da vidimo kome ćemo da pomognemo. Radili smo sanaciju trosobnog stana. Imamo u planu da dijelimo pakete pomoći za porodice u socijalnoj potrebi. Ko god se obrati, trudimo se da pomognemo”, navodi on i dodaje da sredstva prikupljaju isključivo od izdavanja objekata kojima upravljaju.

Smatra i da već postoji dovoljno problema u mjesnoj zajednici, koju čini pet naselja sa oko 6.000 stanovnika, koje bi trebalo rješavati zajednički i koji su prioritet.

”Toliko stvari ima koje treba da se riješe u našoj Mjesnoj zajednici. Zgrade su rađene i prije i radiće se i dalje. Ali, mi imamo toliko kvartova gdje se ne može prići zgradama… Poslali smo objedinjen zahtjev sa problemima MZ. Ne može se ni prići do ulaza pet zgrada preko puta Željezare, zgrade u Humcima…, ne može se ni njima prići, asfaltiranje ulica, rasvjeta… Ulica iza Željezare je baš veliki problem jer nijedna sijalica ne radi. Podnio sam zahtjev za rasvjetu. Samo da se obezbijede uslovi ljudima da žive, da mogu da priđu svojim stanovima, pa da idemo dalje”, predlaže Žugić.

Ovim povodom Portal Onogošt uputio je pitanja Opštini Nikšić, ali do objave teksta odgovor još uvijek nije stigao.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  6

  1. Zugicu gradi ti po Rubezima. U Humcima je bilo dosta gradnje i dosta “ugrozenih” se udomilo kod nas u zadnjih 20 godina. Dosta vise! Ima i drugih naselja

  2. Ziva istina nijednoj se zgradi nemoze pric posebno kad su kise tad ti treba camac.Nek rijese asvaltiranje prilazima zgrada,nek osvijetle ulice niko nista neulaze u mz.Humca godinama. Kad to zavre gospoda Opstinari nek onda grade dalje.Ovo pisem kao bivsi stanovnik Humaca.

  3. Ulice po Humcima i prilazi kucama i zgradama su katastrofa. Kao da taj narod pripada gradjanima drugog reda pa su zaboravljeni godinama.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
  U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.