Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću i Plužinama posađeno blizu 20.000 sadnica

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
 • Autor onogost.me
 • 25.05.2024. u 07:56
Uprava za gazdovanje šumama i lovištima saopštila je da je akciju pošumljavanja nastavila u Nikšiću i Plužinama, gdje je posađeno ukupno 19.500 sadnica.

Kako su objasnili iz Uprave, riječ je o nastavku akcije pošumljavanja u gazdinskim jedinicama širom Crne Gore, a na osnovu godišnjeg plana.

''Tako je u Područnoj jedinici Plužine, u skladu sa godišnjim planom uspješno završeno pošumljavanje odjeljenja 29, u Gazdinskoj jedinici „Vojnik – Brezna“. Tom prilikom je uz podršku i učešće lokalnog stanovništva iz sela Brezna, na površini od 1,79 ha, uspješno posađeno 4.500 sadnica smrče'', saopštili su iz ove institucije.

U prethodnim danima i u Područnoj jedinici Nikšić takođe je uspješno realizovana akcija pošumljavanja.

''U odjeljenju 10b, u Gazdinskoj jedinici „Javorak – Vojnik“ službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima uspješno su zasadili 15.000 sadnica smrče na površini od šest hektara'', naveli su u saopštenju.

Takođe, završeno je pošumljavanje u Područnoj jedinici Kolašin, gdje je organizovana akcija pošumljavanja u saradnji sa učenicima JU Srednja mješovita škola „Braća Selić“.

''Naime, u opožarenom odjeljenju 40a u Gazdinskoj jedinici „Vučje“, zajedno sa srednjoškolcima je kroz edukativnu akciju posađeno 500 sadnica. Osim ove akcije, u Područnoj jedinici Kolašin, aktivno se radi i na pošumljavanju odjeljenja 13a u Gazdinskoj jedinici „Rečinska Rijeka- Vranještica“, gdje će ovih dana biti završena sadnja ukupno 10.000 sadnica'', najavili su.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ulaže, naglasili su u saopštenju, dodatne napore kako bi se ovogodišnje pošumljavanje izvršilo u skladu sa planom.

''Za sada smo zadovoljni realizacijom. U narednim nedjeljama očekujemo dostizanje zacrtanog cilja od 300.000 sadnica, koje će biti zasađene u okviru proljećnjeg pošumljavanja, a u skladu sa planovima, kako bismo na jesen nastavili planirane aktivnosti na obnavljanju crnogorskih šuma'', zaključili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Prilikom akcija pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina biće posađeno oko 300.000 sadnica iz tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru, a u skladu sa planskim dokumentima.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
  Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.