U Nikšiću ima prostora za još stotinjak taksista, obavezno vozilo prilagođeno osobama sa invaliditetom

46981051_2103314383316242_5552074072868782080_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 29.11.2018. u 08:12

Juče je u Nikšiću održana centralna javna rasprava povodom Nacrta odluke o auto-taxi prevozu na teritoriji opštine, a koja će se uskoro naći na skupštinskom dnevnom redu. Na rasparvi se nije pojavio niti jedan taksista.

Novim odlukom se utvrđuju bliži uslovi, organizacija, optimalan broj auto- taksi vozila, minimalan broj auto-taksi vozila prilagođenih licima sa invaliditetom, minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarife i način obavljanja auto-taksi prevoza na teritoriji opštine Nikšić.

“Auto-taksi prevoznik koji obavlja auto-taksi prevoz sa dvadeset i više vozila, dužan je da obezbijedi najmanje 5% vozila, od ukupnog broja vozila kojim obavlja auto-taksi prevoz, koja su opremljena platformom za olakšan ulazak i izlazak lica sa invaliditetom, kao i opremom za njihov bezbjedan prevoz”, navodi se u predlogu odluke.

Utvrđene su i cijene tarifa.

Vozilo kojim se obavlja auto-taksi prevoz, pored uslova utvrđenih zakonom i pod zakonskim aktima, mora ispunjavati sljedeće estetsko-eksploatacione uslove:

– da ima posebnu registarsku oznaku NK-TX sa brojem;

– da su sjedišta u vozilu ispravna i tapacirane površine zdrave;

– da je čisto i bez oštećenja;

– da je bez natpisa i slika koja imaju stranačka, vjerska ili nacionalna obilježja;

– da ima taksimetar koji mora biti tehnički ispravan, baždaren, plombiran i

postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv putniku;

– da je sa desne strane vozača vidno istaknut ovjeren cjenovnik usluga;

– da na sredini krova ima svjetleću oznaku “TAXI“, koja sadrži grb Nikšića, evidencioni broj auto-taksi vozila i naziv “Nikšić“, koja je sinhronizovana sa taksimetrom, tako da se svijetlo na oznaci gasi kad se taksimetar uključi.

Milan Bošković iz sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj kazao je za TV Nikšić, da u Nikšiću trenutno ima 237 taksi vozila, a da je optimalan broj 330.

Odlukom su i definisane kaznene odredbe, a one, između ostalog obuhvataju i kazne za taksi službe koje ne ispune novu obavezu i obezbijede vozilo prilagođeno osobama sa invaliditetom.

Javna rasprava traje do 30.11.2018. godine.

Kompletnan nacrt odluke zainteresovani mogu pogledati OVDJE, ili u prostorijama tog sekretariajta, sedmi sprat kancelarija br. 4, svakog radnog dana od 12-14 časova.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).