Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću se udisao zagađen vazduh, vrijednosti bile iznad dozvoljenih

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 11.12.2023. u 08:20
Decembarski hladni dani, grejna sezona godinama unazad upućuju na loš kvalitet vazduha u Nikšiću.

Jučerašnji podaci sa mjerne stanice za praćenje kvaliteta vazduha pokazali da se pod Trebjesom udisao zagađen vazduh.

Podatke po satima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine objavio je Ekološki pokret „Ozon“.

Tako se može vidjeti da je u 10 časova koncentracija praškastih materija PM 10 čestica bila 211 mikrograma po metru kubnom (µg/m3) - visoko iznad dozvoljene. Dozvoljena vrijednost ovih čestica u vazduhu iznosi 50 µg/m3, što je maksimalna vrijednost koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom za zdravlje stanovništva.

Koncentracije PM 10 čestica premašile su dozvoljene vrijednosti i u 9 h (124 µg/m3), 11h (190 µg/m3), 17h (91 µg/m3), 18 h (109 µg/m3 ), dok je u podnevnim časova bila na granici ili ispod dozvoljene vrijednosti.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine o zagađenju vazduha

Prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti zabilježena su i kod PM 2,5 čestica za koje naučnici tvrde da lakše dospijevaju u organizam jer su sitnije i direktno ulaze u pluća.

Iz „Ozona“ upozoravaju da svako može početi da osjeća negativan uticaj vazduha na zdravlje.

„Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca mogu osjetiti ozbiljnije negativni uticaj na zdravlje.

Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbjegavaju boravak na otvorenom, kao i dugu napornu fizičku aktivnost na otvorenom. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti i ostalog dijela stanovništva. Ne preporučuje se učestalo provjetravanje zatvorenih prostorija“, upozorio je „Ozon“.

Oni su pozvali građane da prate stanje kvaliteta vazduha koje je dostupno u gotovo realnom vremenu na veb stranici Agencije za zaštitu životne sredine i tako zaštite svoje zdravlje u mjeri mogućeg.

Alarmanti podaci juče su zabilježeni u Pljevljima i Bijelom Polju.

Koncentracija PM 10 čestica u 18 časova u Pljevljima bila je 437 µg/m3, što je skoro osam puta više od dozvoljene vrijednosti.

U istom terminu, u Bijelom Polju, zabiljeno je koncentracija PM 10 čestica 340 µg/m3, što je šest puta više od dozvoljene vrijednosti.

Šta su PM čestice?

Suspendovane, fine ili PM čestice su mješavina čađi, prašine, pepela i dima koje nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije, objasnili su ranije za portal Onogošt iz Agencije za zaštitu životne sredine.

„PM10 je prašina manja od 10 mikrometara. Uz te PM10 čestice, uvijek idu i PM 2.5 čestice koje lakše dospijevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metele i opasnije su, jer direktno ulaze u pluća.

PM 2.5 čestice su prečnika do 2.5 mikrometra i vidljive su samo pod mikroskopom, dok su od njih četiri puta veće PM10 čestice koje u određenim uslovima mogu da se vide i golim okom.

Poređenja radi, debljina dlake ljudske kose je 50-70 mikrona. Zajedičko im je to što su izuzetno lake i dugo ostaju u vazduhu, zbog čega su ‘inhalabilne’ što znači da lako dospijevaju u pluća, ali i u krvotok, i imaju i veoma štetan uticaj na zdravlje“, kažu iz Agencije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.
  Bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukinut je istražni pritvor.