Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Nikšiću uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici, povećan broj prijava za ovo djelo

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 30.05.2024. u 19:57
Nikšićka policija lišila je slobode Ž.B. (37) zbog sumnje da je počinio krivično djelo nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici.

"Dežurnoj službi nikšićke policije prijavljeno je da je pomenuti Ž. B. fizički napao  svoje maloljetno dijete, a potom i suprugu, nanoseći im povrede konstatovane izvještajem ljekara.

Postupajući po navedenoj prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom pripadnici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti, te su po nalogu državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću Ž.B. lišili slobode", navodi se u saopštenju.

Iz policije ističu da su policijski službenici ovog Odjeljenja bezbjednosti u periodu od 1. aprila do 30. maja podnijeli 14 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, kao i 38 prekršajnih prijava zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

"Poređenja radi, u vremenskom periodu 1. januara do 30. maja 2023. godine službenici nikšićke policije podnijeli su ukupno 12 krivičnih prijava zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici, dok je za isti period 2024. godine podnijeto ukupno 29 krivičnih prijava za isto krivično djelo. Ovo predstavlja povećanje od 17 prijava ili približno 141,7% u 2024. godini u odnosu na isti period prethodne godine", kazali su iz policije.

Dodaju da porast broja krivičnih prijava može ukazivati na nekoliko faktora, uključujući pojačane napore policijskih službenika u identifikaciji i procesuiranju slučajeva nasilja u porodici, kao i na veću spremnost žrtava da prijave ovakve događaje.

"Dok smanjenje broja prekršajnih prijava može biti pozitivan indikator, značajan porast krivičnih prijava ukazuje na potrebu za nastavkom i inteziviranjem napora u borbi protiv nasilja u porodici. Uprava policije u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na unapređenju pravne zaštite žrtava  i podizanju svijesti zajednice o važnosti prijavljivanja svih oblika nasilja, te shodno tome apelujemo na građane da prijave sve oblike nasilja u porodici i da sarađuju sa policijom i drugim relevantnim institucijama kako bismo zajedničkim snagama stvorili bezbednije okruženje za sve građane", zaključuju iz policije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.