U Nikšiću uskoro prvi polupodzemni kontejneri

onogošt.me
 • Autor onogost.me
 • 26.11.2022. u 12:26
Na gradskom Trgu slobode uskoro će biti postavljeni prvi polupodzemni kontejneri.

To je saopšteno iz Opštine nakon sastanka potpredsjednika Opštine Nikšić Mitra Goranovića i predstavnika nevladine organizacije (NVO) “Fors Montenegro” i firme „Molok“ iz Finske.

Iz kabineta predsjednika su naveli da će polupodzemni kontejneri biti postavljeni u okviru projekta prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji sprovodi “Fors” u saradnji sa DOO Komunalno preduzeće iz Nikšića, a finansira EU.

Sa sastanka, Foto: Opština Nikšić

„Nakon temeljnog istraživanja tržišta, odlučeno je da se nabave polupodzemni kontejneri firme „Molok“, tip „domino“. U okviru projekta biće nabavljena četiri kontejnera koja će biti postavljena na gradskom trgu. Svaki kontejner ima kapacitet od 5 m3 i oni skupa zamjenjuju 20 običnih kontejnera. Firma „Molok“ je odlučila da pored kontejnera nabavljenih kroz projekat donira još dva dodatna kontejnera“, navodi se u saopštenju lokalne samouprave.

Goranović se zahvalio na vrijednoj donaciji, koja će uskoro stići u naš grad i upoznao sagovornike sa aktivnostima koje Opština Nikšić sprovodi na polju zaštite životne sredine.

On je kazao da je problem deponije Mislov do naslijeđen i da su od prvog dana mandata posvećeni rješavanju tog problema.

“Nadamo se uskoro da će taj problem biti riješen na pravi način. Osim toga, lokalno rukovodstvo vodi računa o uređenju grada i brine o očuvanju životne sredine. NVO Fors Montenegro je primjer nevladinog sektora kako na pravi način koristiti EU fondove i doprinijeti gradu. Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti gdje su oni pokazali odgovornost prema lokalnoj zajednici na čemu smo im mi beskrajno zahvalni. Za ove i slične projekte imaćete punu podršku Opštine“, istakao je Goranović.

Predstavnici „Moloka“, Damir Budanec i Gordana Božić, govorili su o prednostima polupodzemnih kontejnera.

„Kako navode, osim što sprečavaju pojavu neprijatnih mirisa, količina otpada koja može da stane u jedan polupodzemni kontejner od 5 m3 može zamijeniti pet metalnih nadzemnih kontejnera koji se trenutno koriste u našem gradu. Vizuelni izgled kontejnera će umnogome doprinijeti ljepšem izgledu gradskog trga to je segment sa kojim su dizajneri u „Moloku“ posebno ponosni“, saopšteno je iz Opštine.

Direktor NVO “Fors Montenegro” Veselin Šturanović je istakao da mu je zadovoljstvo da doprinose savremenim trendovima kada je u pitanju upravljanje otpadom i posebno što se to dešava u gradu koje je sjedište fondacije.

“Pored kontejnera nabavićemo i kamion za odvoz otpada sa ugrađenom dizalicom koja će omogućiti pražnjenje polupodzemnih kontejnera, a vozilo će naravno  imati mogućnost za prihvat običnih kontejnera. To vozilo će nakon 10 godina biti prvo vozilo koje je nabavljeno za ove svrhe u našem gradu i umnogome bi trebalo da olakša rad komunalnih službi našeg grada. Ovaj pilot projekat će pokazati vrlo brzo da li je ovo napredak u odnosu na dosadašnje stanje. Pravi indikator za to će biti reakcije naših sugrađana, zbog kojih se sve ovo i radi”, kazao je Šturanović, prenose iz Opštine.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.