U Plužinama promovisali pripremanje hrane pomoću solarne energije

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 06.10.2022. u 13:55
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.

Ova aktivnost dio je projekta ”Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost”, čiji je cilj da doprinese unapređenju strateškog političkog okvira u oblasti energetske efikasnosti za Nikšić i Plužine u skladu sa savremenim politikama Evropske unije.

Božina Komatina vodio je praktični i teorijski dio prezentacije naglasivši brojne povoljnosti korišćenja solarne energije za potrebe pripremanja hrane.

“Energija Sunca je besplatna, prije svega. Dakle, nema troška energije za pripremu hrane. Takođe, nema emisije ugljen-dioskida, pa je riječ o potpuno ekološkom načinu pripreme”, poručio je on dodajući da je u pitanju mnogo efikasniji način i da je četiri puta bolji nego kada je potrebno proizvesti struju.

On je predočio da je računica ušteda vrlo jasna i velika, ukoliko ljudi prihvate ovakav način pripremanja obroka.

“Kada bi jedan odsto ukupnog broja stanovnika Crne Gore koristio solarnu energiju za pripremanje obroka uz prosječan broj od 240 sunčanih dana godišnje, postigla bi se ušteda od 2 kWh po obroku, što bi na godišnjem nivou bila ušteda od 3 miliona kWh”, naveo je Komatina.

Kako je rekao, kuvanje pomoću solarne energije ima odličnu perspektivu, a ubrzano dobija na važnosti u uslovima energetske krize.

”Solarno kuvanje je imuno na poskupljenja struje. Nema plaćanja za struju, gas, drva ili ugalj”, objasnio je Komatina tokom predavanja koje su pratili građani, predstavnici Opštine Plužine i predstavnici nevladinog sektora.

Benefiti za životnu sredinu su, dodao je, još jedna prednost solarnog načina pripremanja hrane.

“Požar je nemoguće izazvati, a ovakva priprema je moguća i u nacionalnim parkovima, gdje je zabranjeno loženje vatre. Olakšava život na katunima i u selima gdje je nedostupna električna energija. Stvara se toplota, bez otpada ili emisija ugljen-dioksida. Koristi se 100 odsto čista energija”, naveo je on.

U praktičnom dijelu radionice, Komatina je prezentovao pripremu pirinča uz korišćenje solarne energije.

Eko-energetski karavan biće nastavljen u Nikšiću, gdje će takođe biti održana radionica sa pripremom hrane na energetski efikasna način.

Projekat ”Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost” finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.