U porastu prosjačenje i prinudni dječiji brakovi

hand-1921036_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 07.04.2019. u 12:36

U Crnoj Gori je od 1. januara 2012. do 31. decembra 2018. godine, identifikovano 30 potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Od toga je bilo šest žrtava muškog, a 24 ženskog pola. U skoro polovini identifikovanih slučajeva radilo se o žrtavama koje su bile državljani Crne Gore.

To pokazuje Izvještaj o realizaciji Strategije za borbu protiv trgovine ljudima i Akcionog plana, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo Vladi.

Najčešće identifikovani slučajevi trgovine ljudima bili su oblika seksualne eksploatacije.

“Identifikacija žrtava trgovine ljudima radi prinudnog prosjačenja i prinudnih dječijih brakova je u porastu i do sada je identifikovano 11 slučajeva”, ističe se u Strategiji.

Kada su u pitanju zemlje porijekla žrtava, možemo reći da se skoro u polovini identifikovanih slučajeva radilo o (potencijalnim) žrtavama državljanima Crne Gore.

“Dok su ostale zemlje porijekla uglavnom zemlje regiona-Srbija, Kosovo, Albanija”, navodi se u Strategiji.

U Strategiji se ističe da identifikacija žrtava trgovine ljudima i dalje ostaje izazov, s obzirom na mali broj identifikovanih slučajeva.

“Stoga postoji potreba za daljim unapređenjem mehanizama identifikacije žrtava trgovine ljudima”, navode oni.

MUP savjetuje da je, u cilju stvaranja prostora za kvalitetniju identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima, potrebno sprovoditi pojačane operativne aktivnosti na istraživanju više pojava.

“Sklapanja nedozvoljenih brakova, prosjačenja djece na ulicama, krugovima prostitucije u turističkim područjima, uključujući luksuzna turistička naselja, kao i među ilegalnim migrantima i strancima koji traže međunarodnu zaštitu, kontrolu privremenih boravaka stranaca, komunikacija putem interneta i sumnjivih poslovnih ponuda. Od posebnog je značaja jača kontrola ugostiteljskih objekata, hotelskih i drugih turističkih naselja, kazina, restorana kao i objekata koji zapošljavaju sezonsku radnu snagu uz izricanje rigoroznijih sankcija za one koji krše prava zaposlenih”, naglašava se u Strategiji.

Što se tiče krivičnog gonjenja, u ovom periodu Uprava policije je podnijela pet krivičnih prijava za krivično djelo trgovina ljudima, nadležno tužilaštvo je podiglo tri optužnice, dok su nadležni sudovi donijeli pet pravosnažnih presuda.

“Bilans ostvarenih rezultata u smislu broja procesuiranuh slučajeva nije na zadovoljavajućem nivou, te je neophodno raditi na unapređivanju modela na jačanju multidisciplinarnosti u radu na konkretnim slučajevima”, ističe se u Strategiji.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.