U svijetu stripa Veljka Miljanića sve je moguće

stripppp
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.03.2017. u 07:06

Mnoge generacije odrastale su uz strip junake poput Teksa Vilera, kapetana Mikija, komandanta Marka, Blek Stenu, Alana Forda, Mister Noa, Zagora...

Mlađi danas  stasavaju  uz neke nove “junake”, ali ne one iz stripova.

Trinaestogodišnji Nikšićanin Veljko Miljanić čita stripove, ali ih i stvara. 

Njega je deveta umjetnost osvojila prije skoro sedam godina i  talentovani tinejdžer iza sebe ima već nekoliko urađenih stripova.

Radi  na novom i priprema prvu samostalnu izložbu koja će u sklopu Programa podrške razvoju kulture biti organizovana krajem mjeseca u Nikšiću.

“Čim sam uzeo olovku u ruke počeo sam da crtam. Prije sedam godina krenuo sam kod Ilije Nikčevića u školu stripa. Da nije bilo njega i njegove upornosti da radi sa mnom, vjerovatno bih odustao od svega i ne bi danas radio stripove“, priča za “Vijesti” učenik osmog razreda Osnovne škole “Ratko Žarić”.
Kaže  da najviše voli francusku školu stripa i underground scenu sa ovih prostora kao i da se  trudi  da razvije sopstveni stil, drugačiji od ostalih i prepoznatljiv.

“Moj stil bih objasnio kao mješavinu francuske škole stripa i naše underground scene. Prvi strip sam uradio prije sedam godina i zvao se Mikrotonci, dok se novi, koji trenutno radim, zove Legenda o crnom jahaču. Uvijek je dobar osjećaj kada oživim nekog strip junaka. Kreiranjem stripa, kreiram  svijet u kome mogu da uradim sve što hoću. Taj moj svijet je prilično čudan i moji junaci i mjesta gdje se radnje dešavaju su neobični, daleko od ove svakodnevice”.

Njegove ilustracije nalaze su u raznim časopisima, a jedna od njih zaslužila je  mjesto u američkom Climbing magazinu (http://www.climbing.com/photos/re-gram-9-climbing-artists/).

“Pristiglo im je nekoliko hiljada radova, a objavljeno je devet. Moj rad je objavljen kao prvi od tih devet. Radio sam ilustracije za nikšićku Kancelariju za pervenciju narkomanije, dječiji časopis ‘Petica’. Učestvovao sam na brojnim konkursima i festivalima među kojima su Salon stripa u Beogradu, Strip festival u Herceg Novom, u Leskovcu su na festivalu stripa bili izloženi moji radovi“, kaže Veljko koji se pored crtanja bavi i sportskim penjanjem, odnosno bolderingom i planinarenjem.

Rekao je da nema omiljenog strip junaka, ali ima favorite među  strip crtačima –  Many Larcenet i Aleksandar Zograf. 

Iako je dobio brojne pohvale od starijih strip crtača iz zemlje i inostranstva, priznaje da su mu pohvale od jednog čovjeka posebno drage.

„Koliko znam, niko se mojih godina u državi ozbiljnije ne bavi strip crtanjem. Upoznao sam dosta strip crtača iz zemlje i regiona, kao i iz Amerike. Svi mi kažu da mi je zanimljiv stil, da je pohvalno što se sa toliko godina ozbiljno bavim stripom i pokušavaju da mi kažu neke odrednice kako da nastavim tim putem. Redovno prisustvujem hercegnovskom festivalu stripa  i tamo sam upoznao najviše crtača. Razgovarao sam sa Mike Collinsom  iz Amerike i Walterom Tronom iz Italije i pohvalili su moje radove. Ipak, najznačajnije su mi pohvale one koje mi je dao Dobrosav Bob Živković kome sam zahvalan što se sreo sa mnom i dao mi korisne savjete”.

Mlađani strip crtač kaže da  mašta da ima vlastiti strip koji će  redovno objavljivati.

Rekao je da  nakon osnovne škole planira da završi gimnaziju a potom  i fakultet u inostranstvu: “Gdje ću   usavršiti znanje o stripu”.

Kaže da bi volio da to bude Francuska.

Olovku je zavolio sa dvije godine

Veljkova majka Nataša kaže da je bio jako živahna beba i da je teško bilo nečim zadržati njegovu pažnju. 

Sve dok nije sa dvije godine uzeo olovku u ruke i počeo da šara po papiru. 

Tada je znao satima da bude miran. Od tada počinje njegovo druženje sa olovkom. 

Sa četiri godine naučio je da čita: “Samo su crtanje i čitanje knjiga znali da ga drži mirnim”, rekla je Nataša.

Prvi Supermen prodat je za  2,16 miliona dolara

Zlatno doba stripa vezuje se za 1938. godinu, kada je magazin Action Comics,  objavio pustolovine slavnog Supermena.

U novembru 2011. na aukciji prvo izdanje toga stripa, koji je 1938. godine koštao deset centi, prodato je za 2,16 miliona dolara. 

To je prvi put da je neki strip prodat za više od dva miliona dolara. 

“Kada smo probili rekord 2010. i prodali strip za 1,5 milion dolara, bili smo oduševljeni. Ovih nevjerovatnih 2,16 miliona je rekord koji dugo neće biti dostignut”, rekao je direktor kompanije, koja je organizovala aukciju Comic.connect.com.

U Francuskoj je u 2011. objavljeno  5.327 stripova

U Francuskoj je u 2011. objavljeno  5.327 stripova, od čega su 3.841 noviteti.

Strip produkcija u toj zemlji čini preko osam odsto cjelokupne produkcije knjiga. 

Čak 99 stripova prodato je u više od 50.000 primjeraka. 

Sa nekom od izdavačkih kuća, ugovore ima potpisano 1.487 autora, od kojih su 183 žene.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.