Oslobađajuća presuda Joanikiju i sveštenicima

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 02.02.2023. u 10:50
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su 2020. godine prekršili Krivični zakonik Crne Gore. U Osnovnom sudu u Nikšiću, završeno je iznošenje završnih riječi odbrane i tužilaštva. Sudija Mirko Kojović saopštio je presudu.

Na suđenju je pročitano saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva od 24. novembra 2020. godine.

Kako javlja reporter TVCG, advokat odbrane Sava Kostić kazao je da saopštenje demantuje navode lica saslušanih u svojstvu svjedoka Tihomira Goranovića i Mađarić Darka, koji su, kako je kazao, tada prebacili odgovornost na Tužilaštvo.

On je u svojoj završnoj riječi kazao i da je ovaj slučaj istorijski te da je to sumrak pravosuđa Crne Gore.

Iznošenju završnih riječi prisustvovao je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit Joanikije kazao je da litija nije bila zakazana i pozvao sud da sudi po zakonu.

“Sama činjenica da nijesmo zakazivali litiju, niti smo je na bilo koji način organizovali, niti smo prikupili ono što treba za litiju ozvučenje ili bogoslužbene predmete, niti smo na bilo koji način radili da okupimo narod. Ko je dozvolio da se okupi toliki narod, a narod se okupljao 2 sata. Pred početak bogosluženja bilo je više hiljada ljudi pred hramom. Mi smo poslije bogosluženja, večernje službe, izašli pred narod, koji je izašao u znak pijeteta prema Svetom Vasiliju Ostroškom… Uradili što jedino što mogu da urade sveštena lica. Da smo se udaljili i nijesmo izašli u susret narodu nastali bi vjerovatno neredi, a moguće da bi se desio i politički skup. Izašli smo u molitveni hod, a na taj način smo ispoštovali Sveca i narod. Da li se iko pitao šta bi se desilo da nijesmo izašli u susret našem narodu? Nadležne službe su izazvale problem, jer nijesu spriječili da se narod okupi. Narod se na kraju mirno razišao. Ipak, mi nismo imali litiju, i ništa od vjerskog obreda nije bilo. Mi smo po nuždi pjevali crkvene pjesme, što niko nikom ne brani. Čudim se da li je tužilaštvo postupalo tako kada je bilo mnogo zaraženih, da li su sprječavali skupove. Neka sud, sudi po zakonu”, kazao je Joanikije.

Podsjećamo, mitropolitu i osmorici svestenika na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, zbog molitvenog hoda u Nikšiću na praznik Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja 2020. godine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
  Sutjeska je večeras savladala Primorje 95:83 u 19. kolu Prve crnogorske košarkaške lige i upisala 14. pobjedu u šampionatu.